PlayStation игри за примерните затворници в Ню Йорк

Игрите могат да намалят сбиванията в затворите, но ефектът може да е и обратен
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Ню Йорк похарчиха почти 60 000 долара за PlayStation игри, които се доставят на примерните затворници. Закупени са над 1200 копия на игри за относително кратък период от време – от началото на годината, съобщи NY Post.

По-конкретно, администрацията, отговорна за затворите, е похарчила $59 260 за игри за конзолите PlayStation 4 и 5. Тази сума е използвана за закупуване на 1247 копия на спортни симулатори и бойни игри, включително Kombat 1, Street Fighter 6, Madden NFL и NBA 2K24.

Не всички затворници имат достъп до игрови конзоли. Това е привилегия, достъпна за онези, които се държат добре. През цялата седмица групи от затворници от определени помещения се редуват да влизат в стаите за почивка, за да играят.

Според служител, на когото се позовава статията в NY Post, подобна възможност намалява броя на сбиванията и нарушенията на правилата в затвора, особено там, където се настаняват млади престъпници.

Не всички обаче смятат това решение на администрацията за добра идея. Служител в затвор казва, че парите биха били изразходвани по-добре за бездомните, докато друг смята, че достъпът на затворниците до видеоигри е допринесъл за скока на престъпността в града след пандемията.

Бени Босио, ръководител на Асоциацията за благотворителност на служителите в затворите, разкритикува властите. Според него, парите е трябвало да бъдат похарчени за основни нужди, като подходяща климатизация за затворниците и персонала по време на скорошната гореща вълна.

Все пак става въпрос само за 60 000 долара, което дори в рамките на Ню Йорк е капка в морето. Освен това закупените игри ще останат достъпни за затворниците много дълго време. За сравнение, през 2023 г. градът е похарчил около 4,7 милиарда долара за различни услуги за бездомни.

Коментар