Демонтираха последния уличен телефон в Ню Йорк

Епохата на уличните телефонни автомати в Ню Йорк приключи
(снимка: CC0 Public Domain)

Събитие в Ню Йорк бележи края на цяла епоха –  последният уличен телефон в града беше демонтиран и отиде в музея. По-рано телефонните кабини се считаха за един от символите на града, но повсеместното разпространение на мобилните комуникации постепенно ги направи ненужни.

Програмата за замяна на култовите телефонни автомати започна през 2014 година при кмета Бил де Блазио. Тогава управата на мегаполиса обяви, че приема предложения за модернизиране на услугата.

Властите избраха CityBridge да разработи и поддържа киоските LinkNYC, които предлагат услуги като телефонни разговори, Wi-Fi и зареждане на джаджи. През 2015 г. започна замяната на телефонните автомати с високотехнологични павилиони. Сега в Ню Йорк има около 2000 киоска LinkNYC.

„Точно както преминахме от коне и каруци към коли и от коли към самолети, цифровата еволюция доведе до преминаване от телефонни автомати към високоскоростни Wi-Fi киоски, за да отговорим на търсенето на нашите бързо променящи се нужди в ежедневната комуникация”, коментира промяната говорител на градските власти, цитиран от CNBC.

Последният телефонен автомат ще бъде преместен в Музея на град Ню Йорк като част от изложба, посветена на живота в мегаполиса преди настъпването на компютърната ера.

Коментар