Leica замени Huawei с Xiaomi като партньор при смартфоните

Бъдещите флагмани на Xaiomi ще предложат качеството на камерите Leica
(снимка: CC0 Public Domain)

Две изявления от китайските производители Huawei и Xiaomi очертават нова картина при камерите за смартфони. Huawei обяви прекратяване на сътрудничеството с Leica, а Xiaomi се похвали, че е новият партньор на немската компания.

Huawei прекратява многогодишно партньорство с Leica. „Можем да потвърдим, че сътрудничеството между нашите компании приключи на 31 март”, каза говорител на компанията в отговор на запитване от Android Authority относно бъдещото сътрудничество с Leica.

В същото време Xiaomi обяви началото на „дългосрочно стратегическо партньорство” с немския производител на камери и обективи Leica.

Това означава, че смартфоните Huawei P50, които бяха пуснати в продажба на световния пазар по-рано тази година, са последните устройства на китайския производител, създадени с Leica. Най-вероятно устройствата от серията Mate 50, които трябва да излязат по-късно тази година, вече няма да имат камери Leica.

Партньорството между Huawei и Leica започна през 2016 г., а първите съвместни устройства бяха смартфоните P9 и по-късно моделите Mate 9. По това време Huawei се радваше на бурен растеж на мобилния си бизнес, който беше подкрепен от висококачествените камери на Leica.

Санкциите на САЩ, наложени на Huawei през 2019 г., не повлияха на способността на компанията да създава смартфони с качествени камери, както личи от неотдавнашния P50 Pro, но ограниченията намалиха продажбите ѝ, особено извън Китай.

Освободената ниша сега ще заеме Xiaomi. През юли компанията ще представи първото устройство, създадено в рамките на партньорството с Leica. Очаква се Xaiomi да пусне на пазара флагмански смартфон, насочено към любителите на фотографията.

Коментар