ФБР: внимавайте да не наемете севернокорейски хакери

Фирмите в САЩ бяха предупредени да се пазят от севернокорейски кандидати за ИТ позиции (снимка: CC0 Public Domain)

Няколко американски министерства и местното Федерално бюро за разследване предупредиха бизнеса да внимава да не наеме по невнимание ИТ персонал от Северна Корея. Службите заявиха, че „мошеници на свободна практика“ се възползват от възможностите за отдалечена работа, за да скрият истинската си самоличност и да печелят пари за Пхенян.

В препоръката, издадена от държавните и финансовите служби и ФБР, се казва, че усилията на севернокорейските хакери сега са насочени към заобикаляне на санкциите на САЩ и ООН и привличане на пари за програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на Северна Корея. Длъжностните лица предупредиха, че компаниите, които наемат такива работници и им плащат, може да претърпят „правни последици“.

„Има хиляди ИТ работници от КНДР, както изпратени в чужбина, така и разположени в КНДР, генериращи приходи, които се превеждат на правителството на Северна Корея. Тези ИТ работници се възползват от съществуващите изисквания за специфични умения, като разработка на софтуер и мобилни приложения, за да получат трудови договори на свободна практика от клиенти по целия свят, включително в Северна Америка, Европа и Източна Азия“, казват от ФБР.

Според анонса, севернокорейските тайни правителствени агенти се преструват, че са от Южна Корея, Япония или други азиатски страни. Препоръката намеква за редица „червени лампички“, които трябва да „светнат“ при общуването с кандидати за ИТ позиции от Северна Корея. Това може да включва отказ от участие във видео разговори, както и искания за получаване на плащанията във вид на виртуална валута.

Според американски служители, севернокорейските хакери се намират предимно в Китай и Русия, като по-малък брой действат от Африка и Югоизточна Азия.

Наемането на севернокорейци „постави много рискове, вариращи от кражба на интелектуална собственост, данни и средства до репутационни вреди и правни последици, включително санкции както от страна на САЩ, така и от органите на ООН“, се казва в доклада.

Коментари по темата: „ФБР: внимавайте да не наемете севернокорейски хакери”

добавете коментар...

  1. Цоло Драгойчев

    Прав си Спиро, Сев Корея е едно от най-добрите места за живеене в света, но западняците ги цензурират от класациите и крият информация за процъфтяващата икономика на Северна Корея, за да бутат изкуствено напред западналата им съседна южна Корея. В сев Корея няма кражби, няма терористи, няма осем пола, всички са щастливи и хората работят за благото на страната.

  2. Тц-тц

    Спиро, западняците не лъжат. Хакери на държавна работа има много. А ти продължавай да си мечтаеш за Харвард.

  3. Спиро от Харвард

    Хаха нали в северна корея са индианци гладни и ядат трева
    какви хакери?
    оплетоха се в лъжи западняците

Коментар