Тюлени пречат на плаващ център за данни

Плаващите центрове за данни на Nautilus срещат съпротива от местните власти (източник: Nautilus)

Проектът за плаващи центрове за данни на компанията Nautilus се натъкна на сериозно препятствие. Наемателите на пристанището в Лимерик, Ирландия, където се планираше да бъде закрепен шлепът със сървърите, се противопоставиха на решението и издигнаха съдебни пречки за Nautilus.

Американските проекти на компанията също бяха неуспешни, въпреки че официално Nautilus получи предварително разрешение да пусне два плаващи центъра за данни в Калифорния: един близо до „консервираната” военноморска база край Аламида, а другият – до град Стоктън, припомня Datacenter Dynamics.

Миналата година Nautilus трябваше да пусна баржа с центрове за данни в Аламида (в района на залива Сан Франциско), но един от членовете на местния съвет гласува против проекта с мотива, че ще навреди на група морски котки, които живеят наблизо.

Противникът на проекта заяви, че след охлаждане на сървърите на баржата морската вода ще бъде твърде топла, за да се пусне обратно в океана. Той също така се опасява, че плаващият център ще доведе до токсично отравяне на водорасли в зоната на местообитание на тюлените.

Nautilus, от своя страна, уверява, че плаващият център за данни не нарушава установените стандарти за температурата на водата, която ще се освобождава. От компанията твърдят, че повишаването на температурата на водата, необходима за проекта, е с частици от градуса, което е значително по-малко от това при експлоатацията на топлоелектрически централи или дори когато конвенционални кораби са разположени в акваторията.

Що се отнася до възможното замърсяване на водата, охладителната система на центъра за данни на шлеповете на Nautilus има двойна верига, като вътрешната, която циркулира в охладителната система на центъра, не се пресича с външната – т.е. с морска вода. Следователно няма заплаха от замърсяване, уверяват от компанията.

Напротив, плаващият център за данни се лансира като екологична система, която има по-малко отрицателни въздействия върху околната среда от традиционните центрове за данни. Наземните системи изискват много вода, полезна за други дейности, и много електричество за охлаждане, а освен това заемат ценна територия.

Плаващите центрове за данни, от друга страна, във всичките три случая демонстрират най-доброто решение, но за съжаление те се сблъскват с инерция в мисленето на отделни представители на правителството или бизнеса, коментират от компанията.

Нещо повече, проектът на Nautilus се вписва в концепция за използване на ненужни военни обекти. Вместо да бъдат охранявани и бавно унищожавани, такива обекти могат да получат втори живот. Базата в Аламида е замразена през 1997 г. Нейната територия и сгради могат да бъдат използвани за интересни проекти.

Коментари по темата: „Тюлени пречат на плаващ център за данни”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А нямаше ли да е по – екологично да използват нагрятата вода за някакви, например домакински цели?

Коментар