Заваляха мрачни прогнози за бизнеса на Huawei

Пазарните наблюдатели очакват Huawei да регистрира сериозен спад в продажбите на смартфони още тази година (източник: Huawei)

Huawei постигна изключителен успех на пазара за смартфони, но правителството на САЩ реши да прекрати отношенията на китайската компания с американските доставчици на чипове и с чуждите компании, които използват американски технологии, с мотива, че има риск за националната сигурност.

Санкциите срещу Huawei и въобще търговската война между САЩ и Китай са водеща тема в медиите. Какви ще бъдат щетите за китайския технологичен гигант е трудно да се прогнозира в дългосрочен план, тъй като са възможни промени в отношенията със САЩ, за което намекна и президентът Доналд Тръмп.

Сигурно е обаче, че продажбите на Huawei ще пострадат в някаква степен. Доклад на Strategy Analytics прогнозира, че през 2019 г. компанията ще може да достави с 4% до 24% по-малко смартфони, отколкото през миналата година. Точният процент ще зависи от това как се развива конфронтацията между китайския производител и правителството на САЩ.

Ако в крайна сметка Huawei загуби достъп до приложенията и услугите на Google, както и до операционната система Android, брандът може да изчезне от пазара на смартфони в Западна Европа, за който се бори толкова усилено през последните години. Като пряка последица от това, Strategy Analytics очаква спад на доставките с още 23% през 2020 г., в сравнение с 2019 г.

Подобна мрачна прогноза дава и Fubon Research. При най-лошия сценарий, Huawei ще може да реализира на пазара 200 млн. смартфона през 2019 г., вместо очакваните по-рано 258 млн. Това все още е достатъчно, за да запази компанията мястото си в топ 3.

Huawei ще оцелее дори само с продажби на китайския пазар. Но ако загуби и достъпа до ARM технологии, на които стъпват процесорите за смартфони, оцеляването на компанията ще бъде под въпрос.

Коментари по темата: „Заваляха мрачни прогнози за бизнеса на Huawei”

добавете коментар...

  1. ха

    Всъщност Huawei с тези санкции ще получи ужасни финансови загуби, но от друга страна ще получи свобода в развитието на технологиите си. До момента нито един Huawei инвеститор не би позволил на управляващите Huawei да залагат на нещо различно от ARM. Сега, обаче, вече ситуацията е друга и ARM вече не е опция… Т. е. Huawei вече са свободни да развиват каквито си пожелаят технологии.
    Със санкциите на САЩ китайските компании по-скоро получават възможност за самостоятелно развитие. Ако има ответни китайски санкции, то същото ще получат и американските компании.

  2. Anonymous

    Всъщност са 90% ,като само американците консумират около 75-80 % от тях

  3. неутрален

    Е много ясно, че една американска и една тайванска фирма ще имат такива прогнози, след като водят търговска война с Китай. Това не са прогнози, а заложени цели за изпълнение, но да видим какво мислят китайците. Те едва ли ще се дадат толкова лесно.

  4. Гост 2

    Това, което казватв е сериозно. Но, все пак, останалите 19% не са ли алтернатива за американските компании.

  5. Гост

    Мисля, че китайците ще отговорят с повишаване цената или ограничаване на доставките, на така наречените “редки елементи”. Те са монополисти на пазара, около 81% . По този начин ще ударят цялата електронна и високо технологична промишленост на американците и японците. Но ще видим много скоро.

Коментар