Facebook планира собствена валута, заобикаля банките

Facebook ще обвърже криптовалутата си с реални пари, за да избегне резките колебания в курса (източник: CCO Pulic Domain)

Facebook възнамерява да пусне собствена криптовалута и платежна система през първото тримесечие на следващата година, предаде Би Би Си. Очаква се компанията да разкрие подробности за проекта това лято, преди да започне тестове на криптовалутата, известна към момента като GlobalCoin.

Предполага се, че първоначално криптовалутата ще бъде достъпна за потребители от няколко страни, които ще могат да извършват сигурни плащания с нея, без да използват банкови сметки. Преди старта на GlobalCoin обаче Facebook трябва да реши редица технически и правни въпроси.

По-рано тази година основателят и лидер на Facebook Марк Зукърбърг се срещна с шефа на Банката на Англия Марк Карни, за да обсъдят перспективите и рисковете, свързани с плановете на социалната мрежа за създаване на собствена криптовалута.

Facebook има също така особен интерес към пазара в Индия – компанията очаква, че много индийци, живеещи извън страната, ще използват GlobalCoin, за да прехвърлят средства на роднините си с помощта на месинджъра WhatsApp (който принадлежи на Facebook). Но пречка за Facebook може да бъде негативното отношение на индийските власти към криптовалутите като цяло.

И накрая, Facebook преговаря за своя проект с Министерството на финансите на САЩ и компании за парични преводи, включително Western Union, припомнят пазарните наблюдатели.

Слухове, че Facebook иска да създаде своя собствена криптовалута, се появиха преди около година, а през декември 2018 г. стана ясно, компанията вече разработва криптовалута от типа „стейбълкойн” – цифрови валути, които са обвързани с реалните, за да избегнат резките колебания в курса. Впоследствие се появиха информации, че Facebook ще обвърже своята криптовалута с щатския долар.

Facebook обаче ще трябва да положи много усилия, за да може GlobalCoin да спечели доверието потребителите, като се имат предвид многото скандали напоследък, които влошиха репутацията на социалната мрежа, коментира The Verge.

Коментар