Блокирането на реклами ще стане трудно в Chrome

Адблокърите ще се натъкнат на сериозни препятствия в браузъра Chrome (фото: CCO Public Domain)

Промени в системата за разширения (плъгини) на браузъра Chrome ще възпрепятстват работата на т.нар. „адблокъри” – разширения, които блокират показването на реклама, според публикация в 9to5 Google.

По-рано тази година се разчу, че Google подготвя нов манифест – Manifest V3, който ще внесе редица промени в схемата на работа на адблокърите uBlock Origin и Ghostery, тъй като засяга механизма на взаимодействие с приложния програмен интерфейс API Chrome webRequest.

webRequest позволява блокиране на рекламата още на етапа на зареждане на уеб страницата, докато разширения като AdBlock Plus работят под друг начин – те премахват рекламата от вече заредена страница, което е по-малко ефективно.

За Google е неприемлив подходът с блокиране на рекламата на етапа на зареждане на страниците, а не самият интерфейс на webRequest, поради което компанията планира промени в механизмите.

Възможността за блокиране на нежелано съдържание ще се запази само за корпоративни клиенти – потребители на браузъра Chrome. Промяната ще засегне разработчиците, които създават разширения на база webRequest, но не за блокиране на реклама.

Chrome задава ограничение от 30 000 правила за адблокърите, докато в популярни списъци от рода на EasyList се използват над 75 000 правила. В зависимост от тестовете за производителност, Google може за увеличи броя на правилата, но към момента не са известни повече подробности.

Коментари по темата: „Блокирането на реклами ще стане трудно в Chrome”

добавете коментар...

  1. До учудения

    Ми, да въвеждат плащане, вместо реклами, пък да видим.

    Но, тогава гъзгел ще изгорят, защото точно те покрай рекламите направиха милиарди, злоупотребявайки с лични данни.

    А, и съществува реалният риск хората да престанат да се зомбират с безполезно съдържание и да започнат да разсъждават повече.

    Това на господарите им е силно неизгодно, предвид надигащите се революции по цял свят.

    Овцете трябва да слушкат, да поглъщат жадно кухото съдържание, което им се предлага и да си траят.

  2. Мхм

    Никой не може да ме задължи да им гледам тъпите реклами! Винаги ще има начин да се премахнат!

  3. учуден с реклами

    Или реклами, или плащане за съдържание – тогава пак ще ревете! За всичко се плаща – естествено само вие работите за без пари на полза роду?!

  4. sa6ko biits

    Firefox, Opera or fuck internet! fuck these ads! Fuck this money hungry mothersfuckes!

  5. Българин

    Никой не обича реклами, но ни биват налагани на сила. Като не е chrome, ще е firefox.

  6. Fishcake

    Чао чао Chrome.

Коментар