Пентагонът се отказва от космическите услуги на Русия

От края на 2022 г. Министерство на отбраната на САЩ ще престане да използва услугите на Русия в космическите изстрелвания (снимка: CC0 Public Domain)

Пентагонът добави Русия към списъка на страните, чиито услуги е забранено да използва при космически изстрелвания. Забраната влиза в сила на 31 декември 2022 г., съобщи ТАСС.

Новината се появи в четвъртък на сайта на Федералния регистър, който публикува официални документи на правителството на САЩ. Списъкът на страните, чиито услуги ще бъдат забранени от 31 декември 2022 г при пускане на комерсиални спътници, включва Русия, Сирия, Судан, Иран, Северна Корея и Китай.

В документа се посочва, че „в една от секциите се налагат допълнителни забрани за получаване на определени услуги от чужди държави, свързани с комерсиални спътници”. Такива услуги, например, са обезпечаване на сигурност в киберпространството или използване на средства за изстрелване на космически кораби в орбита. Забранено е също закупуването на материали за производство на спътници от тези страни.

Забраната се отнася за използване на комерсиални спътници, които са „проектирани или произведени” в държавите от списъка. Ограничителните мерки се прилагат и за използване на „сателити, пуснати извън Съединените щати на или след 31 декември 2022 г., с помощта на ракети-носители, проектирани, произведени и предоставени от правителство или компания, контролирани от властите на една от страните в този списък”.

В същото време Пентагонът признава, че могат да се правят изключения от правилата, ако бъде предоставена необходимата информация.

Коментирайки тази стъпка на американските военни, държавната корпорация „Роскосмос” я описва като „още една проява на нелоялната конкуренция на Вашингтон на международния пазар на космически услуги”.

„Това решение на Пентагона може да повлияе негативно на международното сътрудничество при организиране на редовни изстрелвания на космически кораби”, пише на сайта си Роскосмос.

Коментари по темата: „Пентагонът се отказва от космическите услуги на Русия”

добавете коментар...

  1. Симо

    Така е SpaceX вече са много напред, двигателите за ракетите им те си ги правят и не са руски … нещо което американците наваксаха и изпревариха вече всички други, както обикновено… руснаците най ги е яд че първите степени SpaceX, които са и най-скъпи могат да се ползват поне повторно, уникален начин за по малки разходи, руснаците позеленяха от яд…

  2. Фофу

    Нямаш проблеми, колкото трябва толкова ще пиша. И не са фармани, а факти. Където не съм сигурен го казвам.

    Леко ПАК ти напомням, че винаги съм след теб или след такива като теб, така, че оставям ти да прецениш кой е луд и кой няма умора.

  3. Fishcake

    Фофу, хубаво е, че се хващаш и пишеш гневни антисоц фермани всеки път. Луд умора няма.

  4. Фофу

    Fishcake, леко да напомня, че първият който ИЗПЪЛЗЯ беше ти – горе долу това става винаги – първи винаги изпълзявате вие руските бабета и тролчета.

    После, за двигатели, не знам каква е ситуацията. Извеждането на спътници знам, в голяма степен беше оставено на руснаците като по-евтино. Сега точно какви ви ги разправят по партийните събрания не знам обаче.

    Но от преди две години си спомням една новина, която бръкна доста в … на руснаците в …(разбира се имам в предвид не народа) и рубладжийте у нас. Булсатком си изкараха сателита с помощта на ракета Falcon 9 на SpaceX . Ти представяш ли си ??

    И не си изсмуквай от палците, че са с руски двигатели, защото точно те са едни от няколкото откликнали на дразненето на руснака от Роскосмос дето беше казал, че ако американците се откажат от руските носители, ще трябва да скачат до МКС с трамплин.

    Та да, със силовата част ма ракети и самолети имат опит и екпертиза, както и за доста оръжия. Но за граждански цели и тиган за боб нямат.

    Не знам дали знаеш, но един от титаните на космическата техника фактически нейн основоположник, този който изпрати Гагарин и го върна жив, започва и завършва с каторга. А поне половината от прогреса на който и до днес се радват го дължат на него. Но така се отплащат те.

  5. Рашън Федерашън

    Аз се чудя защо забраната не влезе в сила още от днес ?
    Интересно дали за 3½ години ще си оправят скапаните бракми ?

  6. Fishcake

    Сега да изпълзи онзи господин, който се пени при всяка новина за Русия, да обясни защо САЩ ползва руски двигатели.

Коментар