Заличиха най-голямата база със снимки на знаменитости

Технологиите за разпознаване на лица се нуждаят от по-строго регулиране (снимка: Microsoft)

Microsoft е изтрила огромна база данни за разпознаване на лица, съдържаща близо 10 милиона изображения с около 100 хиляди души, съобщи Файненшъл таймс. Microsoft Celeb бе създадена през 2016 г. със задачата да съхранява снимки на знаменитости по целия свят – журналисти, музиканти, различни активисти, политици, писатели и др.

Причина за заличаването е незаконно използване на тези данни от китайски софтуер за разпознаване на лица. Твърди се, че софтуерът е използван за шпиониране на уйгурското мюсюлманско малцинство в страната. Отговорни за проекта са китайските компании SenseTime и Megvii, които имаха достъп до базата данни.

Като се има предвид, че данните се предоставяха под лиценз Creative Commons, всяка компания и разработчик можеха да имат достъп до базата. По-специално, тя е използвана от IBM, Panasonic, Alibaba, Nvidia и Hitachi.

По-рано Microsoft настоя за по-строго регулиране на технологиите за разпознаване на лица. Темата бе повдигната многократно в различни страни, но досега няма универсално решение за тази цел.

Microsoft вече обяви, че сайтът с базата данни е предназначен за академични цели и е бил заличен след решаване на изследователските задачи.

Подобни бази на университетите в Станфорд и Дюк също бяха премахнати от мрежата. Като причина за заличаване на базите може да се считат и страховете на компаниите, че системите за разпознаване на лица могат да изострят социалните проблеми.

Коментар