3D принтери обещават космическа колонизация

Роботи могат да произвеждат и сглобяват ракета в космоса, без помощ от хората (снимка: Relativity Space)

Производителят на ракети Relativity Space ще ползва под наем пространство на НАСА в Мисисипи, където гигантските 3D принтери на компанията ще произвеждат евтини ракети за пускане в орбита на спътници с малък товар, съобщи Ройтерс.

Наемането на 20 000 кв.м. в базата за изпитания на ракети „Stennis Space Center” на НАСА е поредна стъпка на компанията, базирана в Лос Анджелис, в нейната мисия за 3D печат на ракети на Марс – цел, която е предпоставка за колонизация на космоса, казва главният изпълнителен директор на Relativity Тим Елис.

Първо, компанията трябва да усъвършенства своята система, в която роботи с машинно самообучение могат да произвеждат и сглобяват ракетата Terran 1 в космоса, без помощ от хората. Relativity се надява да постигне тази цел с приходи от пускането на малки сателити с нейните ракети, построени в центъра Stennis.

Stennis ще наеме 200 инженери, близо два пъти повече от сегашната работна сила от 90 души на Relativity. Щатът Мисисипи предлага значителен пакет от стимули, посочва компанията в изявление.

„Значително намаляваме компонента на човешкия труд”, коментира Тим Елис, ветеран от космическата фирма Blue Origin на Джеф Безос, възможностите на роботизирания 3D принтер на Relativity, наречен Stargate.

Роботът ще позволи производство на цяла ракета за по-малко от 60 дни. Очаква се в следващите пет години компанията да произвежда по две дузини ракети годишно и да докаже ефективността на производствения си метод.

Дебютният старт на Terran 1 ще се състои през 2020 г. Сателитните производители ще плащат по 10 милиона долара на полет, за да превозват около 1,250 килограма полезен товар на ниска земна орбита.

Частните компании съставляват все по-голяма част от американската космическа индустрия, която понастоящем е запълнена с големите ракети на United Launch Alliance (смесено предприятие на Boeing-Lockheed) и SpaceX на Илон Мъск. По-малките ракети са пригодени за пускане на рояците от сателити, обслужващи спътниковата индустрия.

Коментар