Tesla скоро щяла да изминава по 400 мили

Илон Мъск обеща на акционерите в Tesla, че не след дълго електромобилите на компанията ще изминават по 400 мили с едно зареждане на батериите (снимка: Tesla видео)

Добри новини за напредъка в технологиите на Tesla чуха акционерите в компанията лично от главния изпълнителен директор Илон Мъск по време на традиционната годишна среща в Маунтин Вю, Калифорния, този вторник.

„Не след дълго ще имаме кола с пробег 400 мили [643 км]”, заяви Мъск, цитиран от CNBC. Именно пробегът с едно зареждане на батерията е сред най-важните характеристики на електромобилите, за което този нов вид превозни средства са често критикувани от скептиците.

В допълнение към добрата новина за 400 мили пробег, шефът на компанията обеща, че по някое време през следващата година водачите на Tesla ще могат да използват автопилота в своите електромобили без човешка намеса.

„Всяка кола от октомври 2016 г. насам е способна на пълна автономия с подмяна на компютъра”, подчерта Мъск. „Все още ще имаме нужда от регулаторно одобрение, но възможностите [за самоуправление] ще бъдат налице”.

По неговите думи, това значително увеличава стойността на автомобила. „Всъщност мисля, че е финансова лудост да купуваш нещо друго освен електрически автомобил, който може да се подобри до автономия”, каза Мъск.

На въпрос за финансовите перспективи на Tesla през 2019 г., той отговори, че доходността винаги е предизвикателство за една бързо-развиваща се компания. Целта пред Tesla тази година е да увеличи целия си парк с 60% до 80%.

„Трудно е да бъдеш печеливш с това ниво на растеж”, призна Илон Мъск, но допълни, че компанията може да има положителен паричен поток, докато расте с подобно темпо.

Акциите на Tesla затвориха на ниво около 217 долара във вторник преди срещата, което е спад с около 36% спрямо същия период на миналата година, когато ценните книжа на компанията се търгуваха близо до 342 долара.

Коментар