Нова космическа сила: Индия покорява Луната

Индия може да стане четвъртата страна след САЩ, СССР и Китай, успяла да направи меко кацане на Луната (снимка: ISRO)

На 15 юли тази година Индия планира да пусне автоматичната станция Чандраян-2 (Chandrayaan-2), предназначена за изследване на Луната. Като част от мисията към естествения спътник на нашата планета ще отпътуват орбитални апарати и роувър, който ще кацне на Луната.

В началото на есента, около 6-7 септември, Индия трябва да достави малък роувър на лунната повърхност, който ще изследва повърхността на Луната и ще прави снимки. Очаква се роувърът да работи поне две седмици, съобщи Блумбърг.

Първоначално стартирането на станция Чандраян-2 бе предвидено за края на 2017 г. или началото на 2018 г. Но стартът бе отложен за есента на 2018 г., а след това – за пролетта на 2019 г. Сега Индия съобщава, че изстрелването ще стане в средата на лятото.

Ако роувърът на мисията Чандраян-2 кацне на повърхността на Луната, Индия ще стане четвъртата страна след САЩ, СССР и Китай, успяла да направи меко кацане на земния спътник.

През 2008 г. Индия изпълни програмата Чандраян-1. Апаратът остана в лунната орбита повече от 300 дни. От станцията беше пусната на повърхността ударна сонда, оборудвана с масспектрометър, алтиметър и видеокамера.

Коментар