Световният CRM пазар гони $50 млрд.

CRM пазарът е нараснал с 15,6% през миналата година, достигайки $48,2 млрд. (снимка: CCO Public Domain)

Пазарът на системи за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) доближава границата от 50 милиарда долара в световен мащаб, според нов доклад на анализаторската компания Gartner.

През миналата година CRM пазарът е нараснал с 15,6%, достигайки $48,2 млрд. Приблизително 72,9% се падат на платформите SaaS (софтуер като услуга), като през настоящата година се очаква делът на този сегмент да нарасне до 75%.

Най-голям играч на CRM пазара е американската компания Salesforce. С годишни приходи от CRM в размер на $9,42 млрд., лидерът контролира 19,5% дял от световния пазар.

Водещите играчи на световния CRM пазар (източник: Gartner)

На второ място е SAP с приходи от $4,01 млрд. долара и дял от 8,3%. Трета е корпорацията Oracle, която е направила $2,67 млрд. от CRM решения през миналата година и заема 5,5% от пазара.

В челната петица влизат още Adobe и Microsoft с приходи съответно $2,45 млрд. и $1,30 млрд. Делът на тези компании се оценява съответно на 5,1% и 2,7%.

Данните на Gartner показват, че петте водещи CRM доставчика контролират заедно над 40% от световния пазар на системи за управление на взиамоотношенията с клиенти.

Коментар