YouTube е прекалено голям, за да е безгрешен

Комбинация от хора и алгоритми постоянно следи за вредно съдържание в YouTube (снимка: CCO Public Domain)

Видеопорталът YouTube е прекалено голям, за да бъдат решен напълно проблемът с вредното съдържание в него, призна главният изпълнителен директор на Google Съндар Пичай в интервю за CNN.

YouTube, който е собственост на Google, е подложен на критики през последните няколко години, тъй като съдържание, вариращо от масовото убийство в училището Санди Хук до супер-мачизъм, продължава да се появява на сайта, въпреки опитите на компанията да филтрира видеата.

В отговор на въпрос дали някога в YouTube ще има достатъчно хора, които да филтрират и премахват неприемливо съдържание, Пичай отговори, че компанията вече много по-добре използва комбинацията от машини и хора – в 99% от времето, макар че все още могат да се срещнат примери за вредно съдържание.

По неговите думи, за големите системи е трудно да постигнат 100% (в случая, чистота на съдържанието). „Помислете за системите за кредитни карти, има някои измами и при тях. Когато се движите в този мащаб, трябва да мислите за процентите”.

Съндар Пичай обаче вярва, че Google може да постигне значителен напредък и че филтрирането ще се подобри. По неговите думи, компанията е искала да се справи по-рано с проблемите, тъй като много от неприемливите видеоклипове са налични от години.

Той признава, че не всичко е направено по най-добрия начин. „Ние сме наясно с някои от капаните тук и сме променили приоритетите си”, казва Съндар Пичай.

Коментар