Apple е на път да преобрази още една индустрия

One Drop е естетично проектиран монитор на кръвна захар, придружен от приложение за iPhone (снимка: One Drop)

Apple продължава да настъпва в сектора на здравеопазването, като пусна в магазините първия си продукт за диабет. Измерителят на кръвна захар One Drop се интегрира с iPhone, за да даде на хората с диабет възможност да проследяват кръвната си захар чрез мобилното приложение Apple Health.

One Drop е естетично проектиран монитор на кръвна захар, придружен от приложение за iPhone, което се интегрира с Health, както и от отделно приложение за смарт часовник Apple Watch. Това е първият продукт за диабет, който Apple продава във физическите си магазини – по-рано иновативната джаджа беше достъпна само онлайн.

Въвеждането на OneDrop е отличен пример за това как Apple навлиза в здравното пространство с продукти, ориентирани към потребителите, като интегрира данните от тях в приложението си Health и така превръща iPhone и Apple Watch в центрове за лично здраве, отбелязва CNBC.

Apple не криеше интереса си към създаването на продукти и услуги, насочени към здравеопазването. По-рано тази година шефът на компанията Тим Кук заяви, че здравните продукти ще бъдат най-големият принос на Apple за човечеството. Самият той е бил забелязан да тества монитора на кръвна захар, въпреки че не е известно да страда от диабет.

Здравният екип на Apple и търговците, които подбират продуктите за магазина Apple Store, са от различни подразделения в структурата на компанията. Но включването на One Drop в магазините е знак, че хай-тек устройствата на Apple са способни да изпълняват задачи, свързани със здравето.

„Мисля, че е страхотно да имаме по-лесни за използване медицински изделия в Apple Store”, казва Аарон Нейнщайн, ендокринолог в UC San Francisco, който лекува пациенти с диабет. One Drop разчита на факта, че смартфоните са част от живота на хората и би било хубаво и други производители на устройства да последват примера на Apple, допълва той.

Комплектът за мониторинг на кръвната захар One Drop има два основни компонента – измервател на кръвна захар, който взема показания, и мобилно приложение за iPhone и Apple Watch, което събира данните и ги интегрира с приложението Health.

Apple предлага също абонаментно обслужване на клиентите, за да получат своите тест ленти, които са необходими за използване на системата. Хората с диабет могат да си купят и тренировъчни програми за измерване на въглехидрати или управление на състоянието.

Комплектът One Drop, който се продава в магазините на Apple, струва $69,95 и включва една година безплатно обучение от сертифициран преподавател по диабет.

Комплектът One Drop вече се продава в магазините на Apple за $69,95 (снимка: One Drop)

Подходът на Apple да даде възможност на хората сами да се грижат за здравето си на базата на данни може да тласне цялата индустрия в тази посока, в противовес на скъпата, бюрократична система за здравеопазване, която не е основана на данните, коментира Джеф Дачис, мениджър на екипа за OneDrop.

Едно нещо, което разделя One Drop от конкурентните монитори на диабет, предлагани от Dexcom, Abbott и други компании, е, че устройството на Apple е проектирано като част от потребителската електроника, със „строг процес на промишлен дизайн”, за да създаде чувство за любов и наслада, подчертава Дачис.

По този начин One Drop ще пасне идеално в магазините на Apple – до телефоните, дроновете и други джаджи, продавани в Apple Store, въпреки че е медицинско устройство.

„Ние споделяме една философия на дизайн с Apple. Искаме нашите продукти и услуги да бъдат красиви и хората да ги харесват”, казва Дачис със забележката, че не чуваме често думата „красиви” в здравното пространство.

Коментар