AV1000 – Powerline комплект за домашната мрежа

Powerline комплект Tenda AV1000 изгражда локална мрежа през електрическата инсталация в жилището (снимки: TechNews.bg)

Искате да разширите домашната си мрежа, без да опъвате кабели или да добавяте Wi-Fi повторители? Има лесен начин за това – чрез т.нар. Powerline устройства, които предават данни през съществуващата електрическа инсталация в дома или офиса.

Наскоро ви представихме Powerline комплект от две устройства, с помощта на който можете лесно да си осигурите още една точка за достъп до интернет на компютър, телевизор или друго устройство, в която стая пожелаете, със скорост до 1 гигабит в секунда (Gbps) – Tenda PH6 AV1000 Gigabit Powerline Adapter Kit. Ето и допълнителна информация за това практично решение:

Лесно инсталиране

Инсталирането на системата е изключително лесно и това е едно от ключовите предимства на Powerline технологията. Достатъчно е да свържете едното устройство към рутера – в RJ45 порт – и в контакт на електрическата мрежа, а другото – към електрически контакт в помещението, където искате достъп до мрежата.

Powerline устройството предава данни към компютъра през електрическата мрежа

След тези две елементарни стъпки, имате готова Powerline мрежа! Сега можете да свържете към второто устройство компютър, телевизор и каквото пожелаете друго устройство с RJ45 LAN порт, за да имате достъп до интернет на максималната скорост, поддържана от вашия доставчик и разбира се – от рутера.

Особености

Трябва да спазите и някои елементарни правила. Особеност на AV1000 устройствата е, че в самите тях е вграден захранващ контакт. Така че, ако нямате свободен контакт на стената, можете да извадите щепсела и да го поставите в контакта на AV1000, а самото Powerline устройство да включите в освободения контакт.

По този начин рутерът или разклонителят ще продължат да се захранват от същия контакт. Не е желателно да включвате Powerline устройството в разклонителя, а обратното. В комплекта на AV1000 влизат два LAN кабела – съответно за свързване на едното устройство към рутера и на второто към компютър.

Тестът показва, че AV1000 осигурява максималната скорост, поръчана от интернет доставчика – в случая 55Mbps

Не се налагат абсолютно никакви допълнителни конфигурации. Powerline мрежата се установява мигновено и автоматично и можете да се наслаждавате на пълната поддържана скорост от домашната LAN, без да прокарвате кабели през стените или да инсталирате допълнителни Wi-Fi устройства, за да си осигурите покритие.

Ненатрапчив дизайн

AV1000 се вписва ненатрапчиво в интериора

Ако имате притеснения за интериора, те са напразни. Powerline устройствата в комплекта са проектирани с идеята да не се натрапват – те просто стоят в контакта, без да заемат съществено място, а светодиодните индикатори за активността им могат да се сторят и приятни на някого, но в никакъв случай дразнещи.

Наличност и цена

Комплектът Tenda AV1000 е достъпен на пазара у нас

Tenda PH6 AV1000 Gigabit Powerline Adapter Kit се предлага на българския пазар от партньорите на Tenda. Цената на този комплект за лесно разширение на домашната мрежа е около 120-130 лв. с ДДС. Ако имате бърз интернет от вашия доставчик, приложения като онлайн видео, игри, сърфиране в уеб и други ще вървят гладко и безпроблемно.

Коментар