Германия и Холандия създават първия „военен интернет”

Германия и Холандия ще интегрират компютърните мрежи на въоръжените си сили (снимка: CCO Public Domain)

Министрите на отбраната на Германия и Холандия подписаха споразумение, според което през следващите 11 години двете държави ще обединят националните компютърни мрежи на своите въоръжени сили в единен „военен интернет” с перспективата за присъединяване към него на цялото НАТО, съобщи ZDNet.

Проектът, наречен Tactical Edge Networking или TEN, предвижда интегриране на националните компютърни мрежи на въоръжените сили на страните-участнички в единна мрежа, основана на нови технологични стандарти, чието разработване също се планира съвместно.

В бъдеще се очаква и други представители на Северноатлантическия съюз да се присъединят към TEN. Според ZDNet, това е първият подобен проект в историята. Споразумението бе подписано от германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен и министъра на отбраната на Холандия Анк Билефелд в Брюксел (Белгия), по време на среща на представители на отбраната на страните от НАТО.

Първоначално в рамките на ТЕN двете страни ще си сътрудничат при изпълнение на национални проекти за модернизация и дигитализация на въоръжените сили – съответно D-LBO в Германия и FOXTROT в Холандия. Военните в двете държави ще използват еднакви компютри, таблети, телефони и радиокомуникации.

Според германския вестник Handelsblatt, по линия на TEN ще бъдат модернизирани 25 хиляди бойни превозни средства, а 155 хиляди военнослужещи ще получат нови компютри и средства за комуникация. Реализацията на програмата ще изисква 12 милиарда евро до 2030 година, по данни на германското министерство на отбраната.

Коментари по темата: „Германия и Холандия създават първия „военен интернет””

добавете коментар...

  1. Юли

    … и всичките тези пари са за период “… до 2030 година”, а сега сме все още средата на 2019 г., така че се падат почти по 1 млрд на 1 година. Сега вече ги делете …

  2. Anonymous

    Anonymous малко пропускаш “25 хиляди бойни превозни средства” плюс изграждането на инфраструктурата, на хардуерно и софтуерно ниво.

  3. Anonymous

    155 хиляди военнослужещи ще получат нови компютри и средства за комуникация. Реализацията на програмата ще изисква 12 милиарда евро

    12 миларда €/155 000 воени =80 000€ за 1 военослужещ за нов секретен военен компютър

Коментар