Лазерен детектор разпознава хората по пулса от разстояние

Сърдечният ритъм на всеки човек е уникален и от това се възползва технология за разпознаване на хора (снимка: CCO Public Domain)

Биометричната идентификация е част от ежедневието ни, но сега наред с разпознаването на лица, пръстови отпечатъци и дори походка вече е възможно идентифициране на хората по сърдечния им ритъм.

Пентагонът е разработил лазер, който може да разпознава хората от разстояние – на база техния пулс, според публикация в MIT Technology Review. Технологията, известна като Jetson, използва лазерна виброметрия за идентифициране на движението на повърхността на кожата, причинено от пулса, и работи на разстояние до 200 метра.

Сърдечният ритъм на всеки човек е уникален. На база на тази особеност дори е създаден метод за диагностика. Технологията Jetson се възползва от това, като при подходящи условия регистрира над 95% точност.

Както при разпознаването на лица и други биометрични данни, които разчитат на оптимални условия, пред Jetson има няколко предизвикателства. Технологията работи при носене на обикновени дрехи като риза, но не и при по-дебела дреха, като например зимно палто.

Също така, на Jetson трябват около 30 секунди, за да се събере необходимата информация, така че в момента тя работи само, ако човекът е седнал или стои неподвижно. И, разбира се, нейната ефективност ще зависи от наличието на база от записи на сърдечния ритъм на голям брой хора.

Технологията може да е от полза за военните и организациите за разузнаване. Искането на Пентагона за тази система от преди няколко години предполага, че системата е в процес на разработване. Възможни са и други приложения, например в болниците – за безжично следене на жизнените показатели на пациентите.

Коментар