Американски професор, шпионин на Китай, го чакат 219 г. затвор

Индустриалният шпионаж е крайъгълен камък в напрежението между САЩ и Китай (илюстрация: CCO Public Domain)

Професор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис може да получи максималната присъда от 219 години затвор, след като съдебните заседатели го признаха за виновен в контрабанда на чипове с военно приложение в Китай, съобщи The Verge.

Ий-чи Ши, електроинженер и адюнкт професор, е признат за виновен по 18 точки от съда в Лос Анджелис. Списъкът от престъпления включва нелегален износ и многобройни измамни дейности.

Ши и друг обвиняем, Киет Ан Май, са работили заедно, за да измамят американски производител на чипове. Според прокурорите, Май се представял като потенциален клиент, за да получи чиповете от неназована компания, след което незаконно ги изпращал в Китай.

В изявление на прокурорите се казва, че чиповете са били изпращани на китайска компания, на която Ши е президент. Той е плащал за схемата чрез банкова сметка, базирана в Съединените щати и финансирана чрез друга компания, с регистрация в Китай.

Твърди се, че американските чипове са използвани в конструирането на ракети, системи за насочване на ракети, изтребители, системи за електронна война и радарни приложения. Окончателната присъда на Ши ще бъде издадена по-късно.

Индустриалният шпионаж е ключов въпрос в спора между САЩ и Китай, който прерасна в пълномащабна търговска война. Американците обвиняват известни китайски компании, включително Huawei, за кражба на технологии.

Коментар