ЕС напредва с оценките на риска от 5G

Оценката на риска от 5G мрежите в целия ЕС ще бъде завършена до 1 октомври (снимка: CCO Public Domain)

24 държави-членки на ЕС приключиха първата фаза и представиха своите национални оценки на риска на сигурността на мрежите от пето поколение (5G). Констатациите от тях ще се използват в следващата фаза — оценка на риска в целия ЕС, която ще бъде завършена до 1 октомври, съобщи Европейската комисия.

„Националните оценки на риска са много важни, за да се уверим, че държавите членки са подготвени адекватно за внедряването на безжичните мрежови връзки от следващо поколение, които в скоро време ще образуват гръбнака на нашите общества и икономики”, заявиха комисарите, отговарящи за Съюза на сигурност и за цифровата икономика и цифровото общество – Джулиан Кинг и Мария Габриел.

Очаква се резултатите да бъдат взети предвид в процеса на търгове за радиочестотен спектър за мрежи от пето поколение и разгръщане на мрежите, който протича в момента в целия ЕС и ще продължи и в следващите месеци. Някои държави членки вече са предприели стъпки за засилване на приложимите изисквания за сигурност, а други обмислят въвеждането на нови мерки в близко бъдеще.

Националните оценки на риска включват преглед на:

  • основните заплахи и субекти, влияещи върху мрежите от пето поколение;
  • степента на чувствителност на компонентите и функциите на мрежите от пето поколение, както и на други активи;
  • различните видове уязвими места – както от техническо, така и от друго естество, като например тези, които биха могли да възникнат от веригата на доставки на мрежите от пето поколение.

В работата по националните оценки на риска участваха редица органи от областта на киберсигурността и телекомуникациите, както и служби за сигурност и разузнаване.

Използвайки получената информация, до 1 октомври 2019 г. държавите членки, заедно с Комисията и с Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA), ще направят оценка на риска в целия ЕС. До 31 декември 2019 г. групата за сътрудничество за мрежова и информационна сигурност ще разработи и съгласува инструментариум от мерки за намаляване на рисковете, установени в оценките на риска на национално равнище и на равнището на ЕС.

Коментар