Google подготвя специален Android за телефони с бутони

Телефоните с бутони продължават да привличат потребители, формирайки интересна ниша от пазара (снимка: CCO Public Domain)

Google разработва специална версия на Android, предназначена за класически мобилни телефони с бутони. Платформата вече се тества на модифициран модел Nokia, съобщават специализирани източници.

Марката и моделът на „експерименталния” телефон не се уточняват, но устройството наподобява много Nokia 220, който по подразбиране работи със софтуерна платформа Series 30+, разкри 9to5Google.

Възможно е това да е модерна версия на телефона, като се има предвид опитът на финландския бранд в „съживяването” на класически модели. През 2017 г. бяха възстановени продажбите на Nokia 3310, а през 2018 г. излезе актуализираният Nokia 8110.

Новата версия на Android има много общи характеристики със системата, инсталирана на модерните смартфони. Цялостният стил е запазен, включително светлите нюанси на интерфейса и дизайна на иконите, но в същото време няма работен плот като такъв – главният екран просто показва информация за часа, датата, заряда на батерията, силата на сигнала на клетъчната мрежа и отвореното приложение.

Предвиден е и гласов асистент. В долната част на екрана е разположен квартет от икони с най-често използваните приложения и бутон в центъра, който отваря пълния списък на програмите и услугите, налични в устройството.

Придвижването в менюто се извършва с помощта на 5-посочен бутон за навигация и два допълнителни меки бутона, както при класическите телефони и дори смартфоните Nokia Symbian.

Фърмуерът по подразбиране има вграден браузър Chrome с интерфейс, пригоден за управление с бутони, но без адресна лента. Възможно е тя да се появи при пускане на окончателната версия на операционната система.

Засега няма информация дали „бутонният” Android ще поддържа инсталиране на допълнителен софтуер от магазина Google Play или ръчно стартиране на apk-файла от паметта на устройството. Някои „скрийншоти” обаче показват наличие на приложението YouTube.

Не е известно също кога Google ще пусне модифицираната Android платформа за телефони с бутони. Нито интернет компанията, нито Nokia са коментирали изтеклите в медийното пространство снимки на тестовия телефон с новата ОС.

В сегмента на телефоните от базово ниво Android ще се конкурира предимно с платформата KaiOS, въведена през 2017 г. на основата на Linux ядрото. Тя се счита за наследник на Mozilla Firefox OS, чиято поддръжка бе преустановена през 2016 година.

KaiOS има специализиран магазин за приложения, макар че телефоните под нейно управление по правило идват с предварително инсталиран набор от програми, без възможност за инсталиране на допълнителни приложения. Въпреки че KaiOS е конкурент на „бутонната” версия на Android, през 2018 г. Google инвестира $22 милиона в развитието на тази операционна система.

Според анализатори, с разработката на „бутонния” Android, Google се връща към основите. Днешната Android платформа води началото си от разработка на Анди Рубин през 2003 г. за цифрови фотоапарати, която по-късно беше ревизирана към операционна система за смартфони с бутони и без сензорен екран.

С други думи, първоначалната система е проектирана да конкурира смартфоните Nokia и RIM (BlackBerry). Появата през 2007 г. на първия смартфон със сензорен екран iPhone обаче напълно промени правилата на играта, а Google побърза да преработи Android за сензорен интерфейс.

Финалната версия Android 1.0 излезе през септември 2008 г., година след появата на iPhone. Сега Google изглежда се връща към корените си, за да заемe и нишата на евтините смартфон апарати с функционалности, които превъзхождат обикновените телефони, но не могат да се сравняват с пълноценните смартфони.

Коментари по темата: „Google подготвя специален Android за телефони с бутони”

добавете коментар...

  1. ха

    Гледай ти как се развиват нещата… Но всъщност написаното в статията “опитът на финландския бранд” е малко безсмислица – брандът е просто дума и не проявява свойството “опит”. Все едно да кажеш “интелектуалната надареност на логото на Apple”.

  2. До 2

    Всъщност финландска компания откупи “Нокиа” от китайците. Именно тя възроди модела 3110.

  3. ха

    Nokia вече няма нищо общо с телефоните Nokia. Наскоро продадоха правата за ползването на такава марка на някакви китайци. Така, че за какъв опит в съживяването търсите от самата финландска компания Nokia???

  4. Обречена идея

    Хората ползват такива телефони именно защото не искат Андроид-а 24/7 да им гради досието. От какъв зор да си натрисат персоналния шпион на телефон, който няма каквато и да е смислена полза от него?

Коментар