Microsoft влага милиард долара в OpenAI

Многогодишно партньорство с Microsoft ще помогне на OpenAI в обучението на роботи (снимка: OpenAI)

Microsoft ще инвестира 1 млрд. долара в некомерсиалната организация OpenAI, за да подпомогне разработката на технологии с изкуствен интелект на база облачни услуги Azure, съобщи Ройтерс.

От основаването си през 2015 г. досега OpenAI привлича изследователи по изкуствен интелект за разработки в сферата на обучението на роботи в софтуерна среда, целейки да съкрати време и разходи в сравнение с обучението в реална обстановка.

Освен това OpenAI изследва проблеми, свързани със сигурността и социалните последствия от изкуствения интелект – например, как компютрите могат да генерират реалистични новинарски сюжети.

Според представители на OpenAI, многогодишното партньорство с Microsoft ще помогне на организацията да развива изкуствения интелект с общо предназначение (AGI). С помощта на AGI компютърът ще може да усвои всяка задача толкова добре и дори по-лесно отколкото хората и в повече области отколкото отделния човек.

Двете страни не разкриват подробности за сделката. Не е ясно как ще се делят приходите от съвместно разработените технологии, тъй като OpenAI има и комерсиална структура, която привлича инвеститори.

Коментар