Брекзит и запазването на домейна .EU

Около 10% от домейните в зоната .eu са регистрирани в Обединеното кралство (снимка: CCO Public Domain)

Европейската комисия взе окончателно решение, че гражданите на ЕС, които живеят на територията на Обединеното кралство, ще могат да притежават домейни .eu и след Брекзит. Решението е обрат спрямо по-раншното отсъждане, според което гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания след Брекзит, нямаше да могат да притежават такива домейни.

Изглежда, че новото решение става факт, защото Комисията е все по-загрижена относно „несигурността около ратифицирането на споразумението за оттегляне” и последиците от него. С новото решение няма да има значение къде живее гражданинът на ЕС след Брекзит – единственото изискване за притежаване на домейн .eu остава потребителят да е гражданин на ЕС.

Рязък обрат

Решението идва след месеци на спорове за статута на домейна .eu след Брекзит, при което позицията на ЕС се промени няколко пъти. Първоначално Еврокомисията обяви през януари, че гражданите на Обединеното кралство ще имат двумесечен срок за анулиране на всички домейни .eu, регистрирани на адрес в Обединеното кралство, дори ако потребителят е европейски гражданин.

Но шест месеца по-късно изглежда, че Комисията е взела решение, което преобръща първоначалната позиция. Сега ЕК позволява на всеки гражданин на ЕС, който е жител на държава-членка на ЕС или на трета страна, да притежава домейн .eu, дори ако се намира извън континента.

EURid – агенцията, която ръководи регистъра .eu по силата на договор с ЕК, потвърди новината. Тя заяви на своя уебсайт, че „към момента на оттеглянето от Обединеното кралство гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, могат да запазят своите имена в домейна .eu, благодарение на промените в критериите за допустимост за .eu, които от 19 октомври 2019 г. ще добавят критерий за гражданство към критериите за пребиваване.”

Истинската причина?

Според The Register, около 10% от домейните в зоната .eu са регистрирани в Обединеното кралство. Това означава, че ЕК може действително да навреди на собствените си приходи от регистъра .eu, ако ограничи използването му за гражданите на Обединеното кралство.

Проблемът в мащаб

Имената на домейните далеч не са единствената област на въздействие на очаквания Брекзит, що се касае до технологичната индустрия. Очаква се влияние да има и върху вътрешните инвестиции, способността на компаниите да наемат технически експерти от цяла Европа и способността им да продават продукти и услуги в ЕС.

Начинът на взимане на решението обаче бе остро разкритикуван от британското издание The Register – и навярно не без основание. „Начинът, по който ЕК се занима с въпроса за домейна .eu, е показателен за по-мащабните проблеми, които накараха толкова много британци да гласуват за излизане от ЕС: смело заявявани лоши решения, взети без консултация и основани на невежество, които впоследствие биват променени чрез все така уверени промени след установяването на пропуските в първото решение”, коментира Кирън МакАрти в изданието.

„Всичките тези промени след това създават още повече проблеми, което води до още по-уверено декларирани позиции, които после всеки трябва да се опита да заобиколи. В този случай е трябвало да се добави нов критерий за гражданство, за да могат да се направят предишните промени в политиката, което от своя страна прави съмнително последното политическо решение”, допълва МакАрти.

В случая ЕК трябваше да се консултира „с някого от тази индустрия”, казва коментаторът, или най-малкото с компанията, с която има договор за поддържане и обслужване на домейна .eu. Това навярно би очертало най-добрия подход.

Политика и технологии

Вместо това обаче Еврокомисията се опита да вкара политически решения в технологична област, която очевидно не разбира. „Системата на домейн-имената (DNS) е доста флуидно организирана и обичайно работи съгласно свои собствени движещи сили: ако за някого има висока стойност в това да притежава домейн .eu, той може да направи така, че да го притежава, а ако няма стойност – или ако тази стойност намалява с течение на времето – просто ще отпадне”.

„Дребнавите бюрократи избраха подход на изключване – като навярно си представят, че изтеглянето на .eu домейна би било някакъв вид наказание… Което е, честно казано, „идиотско”, когато знаем, че всеки домейн е достъпен за всеки браузър за всеки човек, без значение къде се намира физически”, пише още The Register.

В крайна сметка подобен начин на променяне на правилата, според изданието, помага да се осъзнае, че .eu „е предмет на произволни, политически мотивирани решения”. А кой бизнес би искал да гради своята репутация и марка на тази база, особено ако може да си регистрира различен домейн, който работи при много по-стабилни правила?

Коментар