Москва въвежда достъп до онлайн услуги без парола

Московчани ще могат да ползват по-удобно и сигурно градските онлайн услуги (снимка: CCO Public Domain)

Департаментът по информационни технологии (DIT) към правителството на Москва даде достъп на бизнеса до единния градски идентификатор Mos.ID. Идентификаторът улеснява достъпа на потребителите до онлайн акаунтите им за ползване на интернет услугите на града.

Московчани ще могат да използват по-широк спектър от онлайн услуги – от заплащане на комунални сметки и телефон до интернет банкиране, без да се притесняват за сигурността на личните си данни или да запомнят многобройни пароли.

„Новата система ще опрости живота в цифровото пространство, ще помогне в борбата с измамите и ще се превърне в единна точка за влизане в стотици интернет услуги за гражданите. С други думи, това ще премахне необходимостта от запомняне на многобройни пароли за различни акаунти”, обясни Денис Жихарев, ръководител на проекта в DIT.

Предимството на системата е, че съхраняваните в нея данни са винаги актуални: личните данни, въведени при регистриране в градския портал, се проверяват в правителствени бази данни, а потребителската идентичност се проверява в мултифункционален център или чрез свързване с потвърден акаунт за държавни услуги.

Идентификаторът съдържа голям брой проверени данни, докато социалните медии, например, изискват потвърждаване само на телефонния номер на потребителя и имейл адреса, подчертават от ИТ департамента на Москва.

В резултат на това всеки потребител може да има само един автентичен акаунт и компаниите могат да предлагат услугите си онлайн – например да предоставят резултати от медицински тестове, извършвани в частни клиники, или становища от кредитни агенции, без допълнително потвърждение на самоличността.

Със съгласието на потребителя, проверката на данните (пълно име, данни за паспорт, адрес, възраст и т.н.) ще разшири възможностите за предоставяне на нови онлайн услуги, като например – удостоверяване в услуги за споделяне на автомобили и публикуване на реклами, дистанционно обучение, при работа с интернет доставчици или агенции за кредитни референции, без да е необходима допълнителна процедура за потвърждаване на идентификацията.

Високото ниво на сигурност на личните данни на потребителите се осигурява чрез използване на двуфакторна автентикация с „anti-hammering” функция. Системата вече е тествана от Федералната служба за технически и експортен контрол за защита на информационната система за лични данни.

Една от първите компании, които започнаха да използват унифицирания идентификатор, е Московската градска телефонна мрежа. Тя предлага широколентов интернет достъп, цифрова телевизия, мобилен и фиксиран телефон, видеонаблюдение, алармена система и други услуги в Москва и областта.

В допълнение, сега системата работи „на живо” на уебсайта на Висшето икономическо училище – едно от водещите висши учебни заведения в Русия – и в момента се интегрира с повече от 10 други проекта.

Коментари по темата: „Москва въвежда достъп до онлайн услуги без парола”

добавете коментар...

  1. ха

    Ех, Юли колко си ми умен. Въпросните десетки регистрации могат спокойно да си бъдат с една единствена парола. Такава, която се ползва за регистрация при държавни учреждения, но не на други места. Това, че първоначално си направил десет регистрации не е проблеми – то и в последствие ще трябва да влизаш във всяка една поотделно, за да извършваш дейностите там. Но при вариантът с пароли робът може и да избира повече пароли, ако примерно някоя държавна институция му се вижда ненадеждна в това да съхраняван личните му данни.

  2. Anonymous

    Няма нужда да хакват нищо вече. По този начин имат достъп до всичките ти акаунти (заверени с е-майл и мобилен телефон) от с един идентификатор.

  3. Юли

    Ще помогне на “роба” да няма десетки регистрации в разни сайтове – ВиК, Местни данъчи и такси, Община, училища, градини, и всичко друго, което се сетите, … но явно в главите ви е само следене, роби и пр. Да, наистина, в главата на един роб е само това…

  4. :o)

    Много интересно какво ще помогне това освен да свърже уникалния номер на роба, т.е. съветски гражданин с личните му сметки и пин код?

  5. ха

    Следене на макс. Не виждам нищо удобно в това…

Коментар