Пощенски дрон паднал до деца, спират безпилотната услуга

10-килограмовият дрон на Matternet е способен да превозва товар до 2 кг (снимка: Matternet)

Инцидент с дрон в Швейцария доведе до спиране за неопределен срок на пилотна програма за доставка на медицински товари с безпилотни летателни апарати, изпълнявана от стартъпа Matternet в партньорство с пощите.

10-килограмовият дрон, способен да превозва товар до 2 кг, е аварирал по време на полет в Цюрих през май тази година, съобщи The Verge. Въпреки че дронът е имал авариен парашут, свързващият кабел се повредил по време на кацането, което довело до неконтролируемо падане.

Безпилотният летателен апарат паднал на около 46 метра от група деца. За щастие никой не е пострадал. Едва сега обаче се разчу за инцидента, който датира още от месец май.

Това е втора катастрофа с дрон на стартъпа Matternet. Първата беше през януари в резултат на GPS грешка. Тогава дронът успешно отвори аварийния си парашут и направи плавно кацане. След това бяха предприети мерки за подобряване на GPS системата на апарата.

Според официалната информация от Matternet, дронът е паднал в района на Цюрих – в гориста местност, която не е населена с хора и следователно е подходяща за полети.

Дроновете се използват от Matternet в партньорство със Swiss Post за изпращане на лабораторни проби от медицински центрове при спешни случаи.

Коментари по темата: „Пощенски дрон паднал до деца, спират безпилотната услуга”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Swiss Post

Коментар