Как „Big Tech” загубиха $228 млрд. за два дни

Технологичният сектор обикновено е изпреварващ във времена на бум и страда непропорционално при забавяне на пазарите (снимка: CCO Public Domain)

Акциите на американските компании претърпяха най-стръмния си спад тази година, в резултат на новите мита, наложени от президента Доналд Тръмп върху вноса от Китай. Т.нар. „Big Tech” – петте най-ценни компании в САЩ – бяха засегнати особено тежко, отбелязва в репортаж по темата CNBC.

Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet и Facebook загубиха в понеделник общо 162 милиарда долара, поради опасенията на пазара от търговска война с Китай. От 1 септември САЩ ще наложи 10-процентно мито за китайски внос на стойност 300 милиарда долара, като това решение на Доналд Тръмп показва неспособността на двете най-големи икономики в света да се споразумеят за търговска сделка.

Най-лошата седмица в годината

Акциите на американските компании имаха най-лошото си седмично представяне за годината и продължиха да падат в понеделник, след като Китай позволи на юана да достигне най-ниското си ниво спрямо долара за повече от десетилетие.

„Големите пет” загубиха 66 милиарда долара пазарна стойност в петък, а понижението в понеделник доведе до спад от общо 228 млрд. долара за два дни.

Apple води потапянето

Apple регистрира най-голям процент на спад – акциите й се понижиха с 5,2%. През юни компанията заяви пред американския търговски представител Робърт Лайтхайзър, че последните предложени митнически тарифи ще засегнат „всички основни продукти на Apple”. Някои анализатори предвиждат значително въздействие на новите мита върху бизнеса на компанията.

„Ако приемем, че смартфоните, таблетите, умните часовници и компютърните системи не са категорично изключени от крайния транш от 300 милиарда долара, очакваме, че ще има съществено въздействие върху печалбите от хардуерни продукти на Apple”, коментира анализатор от Cowen в съобщение до клиентите.

Apple е повече свързан с Китай, отколкото „колегите” си от Big Tech. Компанията от Купертино е зависима от производителите в азиатската страна за най-добрите си продукти, най-вече iPhone. В същото време Facebook, Google и Amazon почти нямат присъствие в Китай.

Чувствителният сектор на технологиите

Останалите технологични компании не се сринаха колкото Big Tech, но все пак спадът им е по-голям от този на S&P 500, което е отражение на ролята на технологиите в икономиката – отрасълът обикновено е изпреварващ във времена на бум и страда непропорционално при забавяне на пазарите.

Сред акциите на Big Tech само тези на Alphabet имат по-нисък ръст от от индекса S&P 500 тази година, който се повиши миналия месец до рекордни нива. Бенчмаркът остава около 14% за годината, докато Alphabet е близо до 11%, а останалите играчи са най-малко с 18%.

Непреклонният Тръмп

Преди да бъдат обявени последните мита, Apple поиска компютърът Mac Pro да отпадне от облагането. Компанията смята, че трябва да бъде освободена от мита за някои части, включително захранващ блок, корпус от неръждаема стомана, готови мишки и тракпади, както и платки. Президентът Тръмп обаче отказа искането, като на 26 юли написа в Twitter: „Направете ги в САЩ, без мита!”.

Коментар