NEC вдигна във въздуха летяща кола

Експериментът с летящата кола бе извършен в клетка, за да се предотвратят евентуални щети от непредвидено поведение (снимка: Japan Times видео)

Японската компания NEC изпробва прототип на летящ автомобил с тегло 150 кг на тестова площадка. Устройството с размери 3,9х3,7х1,3 м излетя на височина около три метра и увисна там за около една минута, след което се приземи, се вижда от видео с експеримента.

Полетът е извършен в клетка с размери 20х10 метра, за да се предотвратят евентуални щети, ако 150-килограмовата летяща кола се държи непредвидимо. В същата клетка ще се проведат допълнителни тестове до края на годината, за да бъдат отстранени грешки в режим на автопилот.

NEC разработва летящия автомобил в сътрудничество с компанията Cartivator, която вероятно ще започне масово производство на машините. Според разработчиците, първите търговски летящи коли ще се появят на пазара през 2026 г. – това ще бъдат товарни превозни средства.

Плановете на японското правителство предвиждат превозът на товари с помощта на летящи машини да започне през 2023 г., а превозът на пътници – през 2030 г. Все още пред разработчиците има много време за отстраняване на грешки.

Япония оценява високо перспективите за летящи автомобили. Според говорител на NEC, гъстотата на населението в страната е много голяма, което води и до висока плътност на трафика. Летящите автомобили могат да отворят пътя към небето и да помогнат за разтоварване на пътищата.

За да разработят проекти, свързани с дронове и летящи коли, група японски компании създадоха Фонд за дронове. През последните години страната пропусна редица нови възможности, например да стане лидер в развитието на електрическите автомобили, но сега е решена да не повтори същата грешка с летящите превозни средства.

Коментари по темата: „NEC вдигна във въздуха летяща кола”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Заглушител за радио сигнали, каца на място, увиваш го в станиол, вкарващ го в мазата и си имаш летяща кола.

Коментар