Спрягат Лиза Су от AMD за шеф на IBM, тя отрича

„Обичам AMD. Най-доброто предстои”, написа Лиза Су в туит, опровергавайки слуховете, че ще напусне компанията (снимка: AMD)

Една новина от AMD породи слухове в медийното пространство за сериозни кадрови промени по върховете на компанията. Публикации в интернет спекулират, че CEO-то д-р Лиза Су, която възроди AMD,  може да поеме в посока IBM.

След дълго отсъствие Рик Бергман се завръща в редиците на AMD. С неговата личност се свързват „най-добрите времена” на графичния отдел на компанията в годините веднага след закупуване на активите на ATI Technologies.

Задълженията на Бергман като изпълнителен вицепрезидент на AMD в направление „Компютри и графика” ще включват общото управление на бизнеса за създаване на продукти за потребителския пазар, графични решения и продукти по поръчка. Последните са особено популярни сред разработчиците на геймърски конзоли.

Назначението дава основание на сайта WCCFTech да твърди, че поканата на Рик Бергман във „вътрешния кръг” на Лиза Су е част от нейния собствен план за подготовка на наследник на поста CEO.

Нещо повече, според публикацията, настоящият главен изпълнителен директор на AMD подготвя пътя за своя „кариерен растеж” в управленската структура на корпорацията IBM.

Първоначално Лиза Су ще заеме една от най-близките длъжности до сегашния ръководител на IBM Джини Ромети, а след това ще я замести като председател на съвета на директорите, президент и изпълнителен директор на корпорацията, твърди публикацията.

Ромети управлява IBM от януари 2012 г., а кариерата й в „синия гигант” започва през 1981 г. като системен инженер.

Според WCCFTech, Рик Бергман ще има на разположение около 90 дни, за да се адаптира като изпълнителен вицепрезидент на AMD, а наесен Лиза Су ще напусне поста си в компанията.

Ако тя наистина направи това, избраният момент е добър от гледна точка на бизнес репутацията й – AMD постигна значителен успех под нейно ръководство, пускайки през 2019 г. три категории усъвършенствани 7-нм продукти: централни процесори за персонални компютри и сървъри, както и графични решения за геймърския сегмент от поколението Navi.

IBM и AMD дълги години си сътрудничиха в разработката на нови литографски технологии и когато производствените активи на AMD се преместиха в GlobalFoundries, плодотворната работа продължи. IBM дори успя да продаде своите производствени мощности за процесори на GlobalFoundries.

Авторитетът на Лиза Су в индустрията нарасна значително през последните месеци. Тя беше призната за една от най-влиятелните бизнес дами на годината и назначена за председател на Асоциацията на производителите на полупроводници GSA.

Трудно е да си представим много събития в индустрията без присъствието на Лиза Су. Така например, тя имаше честта да открие Computex 2019, а на събитието Hot Chips този месец ще сподели сцената с вицепрезидента по инженерно управление на TSMC, за да говори за тенденциите в полупроводниковата индустрия.

Желанието за напредък и развитие е съвсем естествено за лидер от нейното ниво. Така че, ако описаният сценарий за кариерата на шефа на AMD бъде потвърден преди края на годината, това няма да е изненада.

На своята страница в Twitter обаче Лиза Су отрече появилите се информации, като по нейните думи те са напълно неверни. „Обичам AMD. Най-интересното тепърва предстои”, пише тя за успокоение на всички, които са съпричастни към бизнеса и каузата на AMD да поддържа конкуренцията на пазара за РС и сървърни процесори.

Коментар