Роботи ще доставят храна в Сан Франциско

Роботите Serve ще доставят храна за живущите в Сан Франциско (снимка: Postmates)

Компанията за доставка на хранителни стоки Postmates получи разрешение да тества улични (тротоарни) роботи в Сан Франциско за своите услуги. Доставките ще се извършват с автономния робот Serve, представен за първи път миналия декември, съобщи The Verge.

Serve използва електрическо захранване и е оборудван със сензори Velodyne LIDAR и процесор NVIDIA Xavier. Чрез камери и лидари за навигация по тротоарите, роботът може да превозва товари с тегло до 23 кг на разстояние до 48 км.

Роботът ще бъде наблюдаван дистанционно от пилот на Postmates. Всяко устройство има помощен бутон и сензорен екран за видеочат, който клиентите или минувачите могат да използват, ако е необходимо.

Postmates е направила няколко подобрения в Serve през последните месеци, включително въвеждане на нова лидарна система, която е по-малка, по-лека и по-трайна.

Съгласно правилата за обществени услуги в Сан Франциско, разрешителното за Serve е валидно за 180 дни. Лицензирано лице може да изпробва до три автономни устройства за доставка, а всеки тестван робот трябва да е придружен от човек-оператор в рамките на 9 м.

Първоначално Postmates съобщи, че планира да пусне услуга за доставки на храна с роботи през 2019 г., но все още не е обявила официално нито един пилотен проект.

Коментар