„Трети страни” слушат гласовите разговори в Skype

Гласовите разговори в Skype сe анализират от фирми, чиято задача е да подобряват услугата за превод (снимка: CCO Public Domain)

Наскоро се разрази скандал с подслушване на разговорите с гласовия асистент Siri на Apple от партньори на компанията, наети да подобряват възможностите на услугата. Това е ставало без знанието на потребителите, а информацията е допълвана с идентификационни данни. Пред същия проблем сега се изправя и Microsoft с нейните приложения Skype и Cortana.

Журналисти от Vice Motherboard са получили екранни снимки (скрийншоти), кеширани вътрешни документи и аудио записи, които свидетелстват, че т.нар. „трети страни” (външни изпълнители на Microsoft) слушат разговори на потребители на Skype, провеждани чрез услугата за автоматичен превод. На уебсайта на Skype пише, че компанията може да анализира гласовите обаждания, които потребителите искат да преведат, но не уточнява, че записите ще бъдат слушани от хората.

Какво имат журналистите

Фрагментите, получени от журналистите, включват разговори на потребители, които общуват с близки, говорят за проблеми като загуба на тегло или обсъждат лични отношения. Други файлове, получени от Moterboard, показват, че изпълнителите на Microsoft също слушат гласови команди, които потребителите изпращат до виртуалния асистент Cortana.

Apple и Google наскоро спряха използването на контрагенти за анализ на аудио записи с цел подобряване на Siri и Assistant, след остра обратна реакция в социалните медии срещу тези практики на компаниите.

Фрагменти от аудио, получени от журналистите на Moterboard, обикновено са кратки – по 5-10 секунди. Но според журналистите, други пасажи могат да са и по-дълги. Фактът, че тези данни са станали достъпни за медията и могат да бъдат споделени, свидетелства за небрежна защита на потребителските данни, казват журналистите.

Не само изкуствен интелект

През 2015 г. Skype стартира услугата Translator, която позволява на потребителите да получават аудио преводи в реално време при телефонни и видео разговори, с помощта на изкуствен интелект. Въпреки че услугата използва машинно самообучение на невронна мрежа, резултатът се коригира и усъвършенства от живи хора, за да се получи сравнително висококачествен автоматичен превод.

„Хората използват Skype, за да се обадят на своите близки, да участват в интервюта за работа, да разговарят със семействата си в чужбина и т.н. Компаниите трябва да бъдат 100% прозрачни, що се отнася до записването на разговорите на хората и тяхното последващо използване”, казва Фредерик Калтенер, програмен мениджър за използване на данни в Privacy International.

„И ако образец от вашия глас бъде разгледана от човек (по някаква причина), системата трябва да попита дали сте съгласни с това или поне да ви даде възможност да откажете”, допълва Калтенер.

Позицията на Microsoft

Microsoft вярва, че секцията с често задавани въпроси (FAQ) на Skype Translator и документацията на Cortana ясно показват, че компанията използва гласовите данни, за да подобри услугите си (въпреки да не посочва изрично, че в процеса участват хора). В отговор на журналистическо питане по имейл от компанията казват:

„Microsoft събира гласови данни, за да предоставя и подобрява гласовите услуги като търсене, команди, диктовка или превод. Ние се стремим да бъдем прозрачни относно събирането и използването на аудио данни, така че клиентите да могат да правят информиран избор за това кога и как се използват техните гласови записи. Microsoft получава разрешение от клиентите, преди да събира и използва гласовата им информация”.

В допълнение, компанията уточнява, че е внедрила няколко процедури, предназначени да приоритизират поверителността на потребителите преди споделянето на тези данни с нейните външни изпълнители, включително де-идентифициране на данни, изискване на споразумения за неразгласяване с доставчици и техните служители и изискване от доставчиците да спазват високите стандарти за поверителност, определени в европейското законодателство.

„Продължаваме да разглеждаме начините за обработка на гласови данни, за да предоставим най-ясните възможности на клиентите и да постигнем надеждна защита на поверителността”, казват от компанията.

Ролята на външния изпълнител

Когато Microsoft предоставя на външен изпълнител аудио за декриптиране, тя също така му предлага серия от груби преводи, създадени от Skype, според получените в Motherboard скрийншоти и други документи. След това изпълнителят трябва да избере най-точния превод или да предостави свой, а звукът се възприема като поверителна информация.

Microsoft потвърждава, че аудио данните са достъпни само за външните изпълнители чрез защитен онлайн портал и, че компанията предприема стъпки за премахване на идентификационната информация на потребителя или устройството.

Коментари по темата: „„Трети страни” слушат гласовите разговори в Skype”

добавете коментар...

  1. НБО

    Добро Утро ! Нещо, което всички знаеха и подозираха, сега в прав текст видяха и разбраха ! НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД !!!Осебено зад океана…

Коментар