Електрическите скутери не са особено екологични

Оказва се, че електрическите скутери не са толкова „зелени”, колкото смятат техните привърженици (снимка: CCO Public Domain)

Електрическите скутери набират все по-голяма популярност, най-вече в градовете. Техните привърженици обичат да твърдят, че това е екологично чист транспорт, но дали наистина е така?

Ново изследване, публикувано в IOP Publishing, показа, че съвместната употреба, т.е. отдаването под наем, на електрически скутери е по-вредна за нашата планета, отколкото може да изглежда на пръв поглед.

Учените изследвали не само емисиите, произведени от електрически скутери, но и въздействието върху околната среда на материалите, използвани при производството на тези превозни средства, както и последствията от тяхното транспортиране и събиране от местата за наемане.

Количеството електроенергия, което се използва за зареждане на скутерите, наистина е минимално, но много ресурси се изразходват за производството на части за тях. Освен това автомобилите, които събират скутери, разпръснати из града, замърсяват атмосферата с изгорели газове.

Изследванията потвърждават, че колоезденето е много по-екологично и шадящо околната среда, отколкото карането на електрически скутер. Въпреки че има и по-лоша опция – колата.

Коментари по темата: „Електрическите скутери не са особено екологични”

добавете коментар...

  1. Мхм

    Да, да караш нафтова печка е по-екологично

  2. чичо Дамян

    Статия за електрически скутери, със снимка на ръчна тротинетка, ни обяснява за вредите от автомобилите, които събират конкретно тези, които се отдават под наем. Апокалипсис!

  3. чичоГошо

    Не поствайте пропагандни глупости като папагали, че се излагате. Скутери+велосипеди са най-лекият вариант на електрическо придвижване. Част от функциите им се припокриват, но като цяло са различни. Едното е за пресечен терен, другото е за удобство. Ако искате да сте коректни най-добре си поправете заглавието на “Електрическите скутери ПОД НАЕМ В СЕГАШНИЯТ ИМ ВИД не са особено екологични”. Защото като си е твой, или си си купил здрав модел проблеми няма. Тепърва навлизат и имайте предвид, че нещата ще се подобряват в геометрична прогресия. Началото на 2019-та нямаше нищо общо с моделите от 2018г., а лятото на 2019г. съвсем. За шест месеца огромен напредък. Освен всичко друго, не смятам че трябва да се дава предимство на този тип компании. Модела под наем трябва да е МИНИМУМ GOGORO. Както в Париж и в Испания. Караш, колкото караш, а батерията/те я сменяш в движение. Само батерията, защото са приносими и на клетки. Това е бъдещето.

Коментар