AMD може да подкопае Intel с отворен фърмуер в сървърите

AMD е готова за експерименти с отворен код в сървърните си процесори EPYC (снимка: AMD)

Новите процесори AMD EPYC Rome имат всички шансове да отнемат дял от Intel Xeon на пазара на сървъри. Оказва се, че освен напредналите характеристики на чиповете, AMD държи още един сериозен коз в ръката си.

Става въпрос за поддръжката на фърмуер с отворен код Coreboot вместо собствен BIOS. От компанията казват, че работят по въпроса, въпреки че не уточняват срокове и други подробности, съобщава Phoronix.

Форест Нород, старши вицепрезидент и генерален мениджър на подразделението за дейта центрове и вградени решения в AMD, споделя, че компанията планира да използва Coreboot в сървърните процесори EPYC Rome.

Тази инициатива не е нова. През 2011 г. AMD също намекна за поддръжка на Coreboot във всичките си бъдещи процесори, а за известно време пускаше фърмуер с отворен код AGESA.

Според Нород, един от проблемите е лицензирането на такъв код и правните аспекти на неговото публикуване. Но е факт, че компанията е готова за експерименти с отворен код.

Не толкова отдавна производителят на сървъри Supermicro добави поддръжка на Coreboot за платката X11SSH-TF. Това е особено иронично, тъй като платката работи с процесори Intel Xeon E3-1200 v6. Кодът е лицензиран под GPLv2.

Разработката на фърмуер със затворен изходен код е фактически стандарт за микроелектронната индустрия от самото й създаване. Но съвременните изисквания за сигурност принуждават производителите на хардуер да преминат към отворен код.

Коментар