Защо е недопустимо да слагат микрочипове на служителите

Вграждането на подкожен чип, общо взето, превръща човека в „смарт карта“ (снимка: CCO Public Domain)

Може би сте чули за най-новия подход за автентикация в бизнеса: подкожно имплантиране на микрочипове в техните служители. Без съмнение този подход върши „чудеса“ в сферата на грижата за домашните любимци. Той помага да се върнат изгубените космати приятели на собствениците им. Но използването на микрочипове в бизнес-среда е не само унизително – то е безсмислено. Нека помислим заедно по темата дали това може да се превърне в масова практика.

Факт е, че паролите не са достатъчни за надеждна защита на каквото и да е. Това поражда нуждата от допълнителни фактори, за да се разпознае самоличността на дадено лице. Дали това може да е подкожно имплантиран RFID чип?

Отношение към човека

Вграждането на подкожен чип, общо взето, превръща човека в „смарт карта“ – такава, която не можете да загубите (освен ако не загубите ръката си), не може да бъде открадната (освен ако някой не ви отсече ръката) и не може да бъде използвана от никой друг (освен ако не сте в наркоза). Дотук добре. Но може ли вашият работодател да има такива права върху вашето тяло?

Този въпрос със сигурност е повдиган от всевъзможни групи за защита на човешките права. Отговорът е само един: ако отидете на интервю за работа и вашият потенциален бъдещ работодател изисква от вас да бъдете чипирани за „оптимизиране на бизнес операциите“, вашата реакция трябва да бъде само една – спринт към изхода. Ако този човек е готов да нарушава човешките ви права по този начин, нима ще зачете други ваши човешки права?

Колкото и безопасни и усъвършенствани да са микрочиповете, никога никой не бива да си помисля да нарушава принципа на автономността на човешкото тяло.

Няма 100% сигурност

Всъщност RFID чиповете са лесни за копиране и клониране. Това не изглежда да е проблем, когато става въпрос за домашните любимци. Дали е така при хората?

Ако загубим RFID картата си за градския транспорт, например, ще отидем да ни издадат нова – а старата ще бъде „изключена“ от системата. Ако имплантираният в ръката ни чип бъде клониран, как ще го заменим? Още една операция?! Вие готови ли сте за такова нещо? А фирмата дали ще е съгласна да плати пак?

Вече си имаме средство за разпознаване

Вграждането на микрочип звучи футуристично, като от серия на „Мъже в черно“. Но реалността е, че ако става дума наистина за постигане на дадено ниво на сигурност, всеки от нас си има своя „чип“ за разпознаване. Биометриката е доказано сигурен метод за автентикация, отбелязва The Next Web.

Разпознаването на пръстов отпечатък и лице са вече „класика“ и се използват масово в електрониката. Освен тях са разработени и други технологии за разпознаване по индивидуални белези, като някой ден биометричните системи ще могат да ни разпознават дори по походката или сърдечния ритъм.

Отвъд това дори смартфонът, който носим в себе си, може да изпълни подобна роля: той е добре усъвършенствано устройство с възможности за биометрично разпознаване и криптиране. Има Bluetooth и NFC – като и двете могат да се използват за осигуряване на физически достъп, достъп до мрежа и други ресурси. И защо не, като смарттфоните са почти сраснали с нас?!

Микрочипиране за истински важни цели

Ако хората някога се съгласят да поставят чип под кожата си, нека е за по-висши цели от това да преследваме по-ефективно часовника в офиса. На много места по света вече се експериментира с чипове, които се имплантират у хора с тежки увреждания, за да могат да контролират с мисълта си сложни протези, изкуствени ръце и крака, за да управляват със силата на мисълта си телефони и компютри.

Разбира се, че и в тази област може да има злоупотреби, но мотивацията зад такива проекти е да подобрят живота на хората, а не да увеличават печалбите на фирмите.

Коментари по темата: „Защо е недопустимо да слагат микрочипове на служителите”

добавете коментар...

  1. Мима Карастанчова

    Йордане, Йордане! На такива като теб и чеп да им забият отзад, няма да мръднат.

  2. Йордан

    И какво лошо има да ти вградат чип?

    Може би вече няма да можеш да скатаваш от работа? Може би ще престанеш да си правиш тънки сметки как да си тръгнеш по-рано от работа и да прецакаш работодатетя? Дааа, затова всички реват, защото са мързели и постоянно скатаващи.

  3. Радико

    Ооо предисторията е много дълга. Началото и е в библията още.

  4. Jo

    От така написаната статия, не става ясен поводът за нейното написване и публикуване. Дайте малко предистория, моля!

Коментар