Гъвкава лепенка измерва пулс, потене и вдишвания

Лепенката е изключително гъвкава и комфортна за употреба, като с всяко движение на човешката ръка улавя важни информация (снимка: Bao Lab / Stanford)

На хората днес се налага да извършват все повече дейности едновременно, в резултат на което расте търсенето на по-качествени и по-леки устройства, които да проследяват ефективността им.

Вече имаме два интересни прототипа на сензори, разработени от изследователи в университетите Станфорд и Бъркли. Те представляват изключително фини лепенки, които полепват плътно по кожата и предоставят психологическа информация за лицата, които ги носят.

Лепенката е изключително гъвкава и удобна за носене, като с всяко движение на човешката ръка, софтуерът улавя важни информационни компоненти, които накрая оформят анализи. Тя отчита и най-леките промени при всеки импулс, който сърцето извършва, и всякакви изменения, свързани с дишането.

Дизайнът тепърва ще претърпява промени, които да направят лепенката още по-комфортна при употреба и по време на по-интензивни дейности.

Специалната лепенка носи името „BodyNet” и е разработена от фина пластмаса, която позволява лесно масово производство и безпроблемна рециклируемост.

Автор: Катерина Костадинова, Софтуерен университет

Коментар