Лепенка обещава евтино и бързо диагностициране

„Лабораторията върху чип” използва фолио вместо традиционните силициеви подложки

„Лабораторията върху чип” използва фолио вместо традиционните силициеви подложки

Европейски проект се е заел да създаде автоматизирана лаборатория в стил „Джеймс Бонд” – наречен е „Лабораторни кожни лепенки и смарт-карти, базирани на лепящо фолио и съвместими със смартфон”. Накратко го наричат LabonFoil.

Технологията се базира на системи тип „лаборатория върху чип”, които могат да откриват голямо разнообразие от вещества за диагностика на различни заболявания. Целта на проекта е да се създаде евтина, преносима лаборатория, която може да взаимодейства с интелигентни устройства.

Продуктът е разработка на 13 партньори от 8 страни. Лабораторната лепенка LabonFoil е проектирана да бъде семпла, чувствителна, бърза – и на „ултра-ниска цена. Това е една изключително гъвкава система на базата на смарт карти и лепенки, които се свързват към общ преносим четец или директно, или чрез безжична мрежа.

Всяка карта и лепенка е „лаборатория върху чип”, която използва фолио вместо традиционните силициеви подложки, за да бъде по-евтина. Според разработчиците, микро-лабораторията може да открива химикали и биохимични маркери, а съвсем обикновеният четец да изпраща данните към компютър, таблет или смартфон, за да станат данните мигновено достъпни за експерти, които могат да се намират надалеч.

Текущата версия на LabonFoil използва три смарт карти. Едната от тях може да открива следи от кокаин в тялото, а друга да засича признаците на рак на дебелото черво. Микро-лабораторията може да открива още бактерии или вируси като кампилобактер или салмонела.

Коментар