Facebook се интересува от соларни дронове

Solara може да изпълнява всички функции на орбитален спътник, като същевременно е по-евтин и по-гъвкав

Solara може да изпълнява всички функции на орбитален спътник, като същевременно е по-евтин и по-гъвкав

Facebook прочува възможността да купи Titan Aerospace – компания, която е специализирана в соларно захранвани дронове. Най-голямата социална мрежа възнамерява да използва високо-летящи безпилотни самолети, за да осигури интернет достъп до отдалечени райони, започвайки с Африка, пише GreenTech.bg.

Гордостта на продуктовата линия Titan Aerospace са Solara 50 и Solara 60 –  два безпилотни летателни апарата (БЛА), които са способни на летеж на орбитални височини. Благодарение на бордовите си слънчеви панели, тези безпилотни самолети могат да летят в продължение на пет години, без да е необходимо да се приземяват. Според компанията, Solara може да изпълнява всички функции на орбитален спътник, като същевременно е по-евтин и по-гъвкав.

Като основен поддръжник на инициативата Internet.org, Facebook е силно заинтересована да осигури достъпен интернет за 5-те милиарда души в света, които все още нямат връзка с глобалната мрежа. Много от тези хора живеят в отдалечени райони, които никога няма да бъдат привлекателни за големите интернет доставчици..

Анонимни източници твърдят, че Facebook е готова да плати 60 милиона долара, за да придобие Titan Aerospace и да пусне във въздуха 11 000 дронове. За тези, които се интересуват от бизнеса в света на ИТ, тази цена бледнее в сравнение с 19-те милиарда долара, които компанията отдели за WhatsApp.

Коментар