TSMC под патентна атака от конкурент

Тайванският чипмейкър TSMC е атакуван от конкурента GlobalFoundries за нарушаване на патенти (снимка: TSMC)

Производителят на чипове по поръчка GlobalFoundries подаде иск срещу по-големия си конкурент Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) за нарушаване на патенти, като настоява за спиране на вноса в САЩ и Германия на продукти на негови клиенти, включително Apple, предаде Ройтерс.

В съдебните дела, заведени в понеделник в Съединените щати и Германия, GlobalFoundries говори за неуточнени „значителни” щети от TSMC въз основа на незаконното използване на технологии от тайванската фирма в продажби за „десетки милиарди долари”.

В жалбите се твърди, че технологиите за производство на чипове, използвани от TSMC, нарушават 16 патента на GlobalFoundries. Компанията иска да предотврати вноса на продукти, съдържащи чипове, произведени по тези технологии, се казва в изявление от базирания в Санта Клара, Калифорния, чипмейкър.

Макар че не се посочват конкретни продукти, засегнати от нарушението, сред клиентите на TSMC в иска фигурират имената на Apple, Qualcomm, Google, Nvidia, Lenovo и MediaTek.

TSMC и нейните клиенти все още не са коментирали иска на Global Foundries, който изглежда поставя началото на нов патентен сблъсък във високотехнологичната индустрия.

В стремеж да подчертае инвестициите си в Съединените щати на фона на засилваща се търговска война с Китай, заради нелоялните практики на Пекин, свързани с трансфери на технологии и интелектуална собственост, GlobalFoundries също заяви, че съдебните дела са насочени към защита на нейните американски инвестиции.

„Докато производството на полупроводници продължава да се пренасочва към Азия, GlobalFoundries спря тенденцията, инвестирайки сериозно в американската и европейската полупроводникова индустрия”, казват от компанията, която е собственост на държавния инвестиционен фонд на Абу Даби.

„Това действие е от решаващо значение за защитата на американската и европейската производствена база”, допълват от чипмейкъра.

Коментар