Apple опитва да изнесе производство във Виетнам

Търговската война принуди Apple да търси възможности за производство на AirPods извън Китай (снимка: CCO Public Domain)

Apple се опитва да принуди своите производствени партньори от Китай да прехвърлят договореното сглобяване на безжични слушалки AirPods във Виетнам, за да смекчи негативното въздействие на допълнителните мита, които САЩ налагат върху електрониката, внесена от Китай, съобщи DigiTimes.

Публикацията в тайванската медия твърди също, че и Google ще поиска от партньорите си да започнат да произвеждат умните колонки на компанията в Тайланд вместо в Китай.

По-рано и Nikkei съобщи, че Apple е близо до пускане на производство на AirPods във Виетнам. Според източници на японската агенция, през лятото един от доставчиците на Apple – китайската компания Goertek – ще започне да тества най-новото поколение AirPods в завод в Северен Виетнам.

„Първоначалният мащаб на производството ще бъде ограничен, но капацитетът ще може да се увеличи лесно”, цитира един от източниците си Nikkei. AirPods е продуктът на Apple с най-висок растеж – през 2018 г. бяха продадени 35 милиона броя, в сравнение с 20 милиона през 2017 г.

По-рано в медиите се появиха информации, че Apple обмисля възможността да прехвърли 15-30% от производството си от Китай към други страни от Югоизточна Азия и света.

Коментар