Нов ТВ режим ще показва филмите както са замислени

Режимът Filmmaker Mode ще осигури чисто изобразяване на филма – точно така, както е бил създаден да изглежда (графика: UHD Alliance)

Браншовата организация UHD Alliance (UHDA) и лидери в сферата на потребителската електроника, холивудски студия и членове на филмовата общност започват съвместна работа върху нов зрителски режим за показване на филми и телевизионни сериали, наречен „Filmmaker Mode” (Режисьорски режим).

Съвременните телевизори притежават широки възможности за видео-обработка, за да подобрят потребителското изживяване при гледане на различни видове съдържание – от спортни предавания до видео игри. Режимът Filmmaker Mode ще даде на зрителите по-добро кинематографично преживяване с техните UHD телевизори.

Технологията деактивира всички последващи обработки (например изглаждане на движенията и т.н.), така че филмите или телевизионните предавания да се показват точно така, както са били замислени от техните създатели, запазвайки правилните екранни формати, цветове и кадрови честоти.

„Това, което ще отличава режима Filmmaker Mode, е чистото изобразяване на филма точно така, както е бил създаден да изглежда”, каза Райън Джонсън, режисьор на „Междузвездни войни: Последните джедаи” и „Knives Out”, чиято премиера предстои.

LG Electronics, Panasonic и Vizio обявиха, че поддържат Filmmaker Mode и пренасянето на творческите намерения в дома. Всеки конкретен продукт и плановете за внедряване ще бъдат обявени от съответната компания в подходящия момент.

„Модерните телевизори имат изключителни технически възможности и е важно да използваме тези нови технологии, за да гарантираме, че домашният зрител вижда нашите произведения, показани по начин, който е възможно най-близък до първоначалните ни творчески намерения”, каза Кристофър Нолан, режисьор на утвърдени филми, като „Дюнкерк”, „Интерстелар” и трилогията „Черният рицар”.

По неговите думи, режимът Filmmaker Mode консолидира приноса на създателите на филми в прости принципи за спазване на кадровата честота, екранния формат, цветовете и контраста, и кодирането им в съответния носител, така че телевизорите да могат да го прочетат и да го покажат по подходящ начин.

Докато студията и производителите на потребителска електроника отдавна работят съвместно за доставяне на нови развлекателни технологии и преживявания до потребителите, режимът Filmmaker Mode отбелязва началото на сътрудничество, което присъединява и лидери от творческата общност към тази комбинация.

„Много съм загрижен как киното се пренася в дома, тъй като там то живее най-дълго. Това е мястото, където филмите се гледат отново и отново, и цялото семейство се вълнува с тях”, коментира Райън Куглър, режисьор на „Черната пантера” и „Крийд: Сърце на шампион”.

За разлика от някои режими на картината, които могат да изискват от потребителя да влезе в едно или повече менюта, за да намери и активира съответните настройки, Filmmaker Mode ще се активира или автоматично посредством вградени в съдържанието метаданни, или чрез отделен бутон, който позволява на потребителя да го активира без да преминава през множество нива на менюто.

Освен това, за да се улесни разпознаването на дисплеите, които могат да показват съдържание в режим Filmmaker Mode, името и настройките ще бъдат едни и същи при различните марки телевизори.

Повечето хора днес гледат класически филми у дома, а не в киносалоните, което прави режима Filmmaker Mode особено важен при създаване и разпространение на такива филми с уникални спецификации за гледане, подчерта известният режисьор Мартин Скорсезе, който през 1990 г. The Film Foundation с цел да съхрани филмите и да запазя оригиналната визия на режисьорите.

„Всеки ден на снимачната площадка ние вземаме стотици решения за това как да представим и разкажем нашата история. Нито едно решение само по себе си не прави или не разваля целия филм, но има кумулативен ефект, в резултатът на който филмът изглежда и се получава така, както сме го предвидили”, заяви Пати Дженкинс, режисьор на „Жената-чудо”.

„Като филмов режисьор искам да видя – и мисля, че зрителите искат да видят – филма точно по този начин, пренесен във всяка възможна среда за гледане. А режимът Filmmaker Mode дава възможност всичко това да бъде видяно у дома”, заключи Дженкинс.

Коментари по темата: „Нов ТВ режим ще показва филмите както са замислени”

добавете коментар...

  1. haha

    ко?

  2. ха

    Казано без това гръмко ново наименование всъщност ще имаме row формат на предаване. Компресия на изображението без загуби, което изисква по-голям обем предадена информация…

Коментар