А1 Австрия излъчи 8К видео през 5G мрежа

Предаването на 8К видео съдържание ще е сред приложенията, които изискват максимална скорост на връзката, заяви главният изпълнителен директор на А1 Австрия Маркус Граузам (снимка: А1)

Австрийското подразделение на А1 Group, част от която е телекомът А1 в България, излъчи 8К видео съдържание чрез 5G мрежата си по време на Европейския форум Алпбах 2019, за да демонстрира бъдещето на развлеченията съвместно с технологичните си партньори Nokia и Samsung.

Излъчването на съдържание с 8К резолюция ще изправи пред нови предизвикателства съвременните мобилни мрежи – необходимата скорост и обем на пренос на данни значително ще нараснат, коментираха от А1. Така например, мрежата ще трябва да се справи с излъчването на холивудска продукция с 8К резолюция, чийто размер ще надвишава 100 GB.

Развитието на решения, които изискват по-голям капацитет на връзката и растящата тенденция на използване на технологии за предаване в реално време правят наложително бързото и широко навлизане на 5G в света на развлеченията, подчертаха от телекома.

В момента А1 провежда изпитания на различните приложения на 5G и в България. Компанията вече пусна 5G базова станция, след като получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията в началото на юли.

Именно сферата на развлеченията беше и първото приложение на 5G, което А1 демонстрира в България, като показа 16 телевизионни канала в HD качество, които предават едновременно на 5G мрежа в НДК.

A1 предаде 8К видео чрез 5G мрежата си по време Европейския форум Алпбах 2019 (снимка: А1)

„5G е в основата на всички бъдещи подобрения в мобилния интернет и ще създаде невиждани възможности за новите услуги. Освен бизнес приложенията, Интернет на нещата (IoT) и комуникацията в реално време при автономни автомобили и дронове, по-високата скорост и по-бързото време за отговор ще доведат до нови приложения за частните клиенти като виртуална реалност или облачен гейминг”, заяви главният изпълнителен директор на А1 Group Томас Арнолднер.

По неговите думи, в бъдеще 5G мрежата ще играе ключова роля в осигуряването на гигабитова връзка за селските райони.

„Предаването на 8К видео съдържание ще е сред приложенията, които изискват максимална скорост на връзката. За видеата с висока резолюция е необходим изключително голям капацитет за пренос на данни и те биха претоварили сегашните мрежи”, коментира главният изпълнителен директор на А1 Австрия Маркус Граузам.

А1 разшири инфраструктурата за мобилен интернет в Тирол по време на подготовката за премиерата на 5Giganet в Алпбах. Освен че обнови четири външни трансмитера с 5G Massive MiMo антени, компанията инсталира вътрешен трансмитер за форума в Алпбах. По този начин бяха достигнати скорости до 1,2 Gbit/s вътре в конгресния център, в който се провежда събитието.

Всичките пет трансмитера са свързани с интернет чрез 10-гигабитови кабели и така осигуряват качествена 5G връзка. Стотици райони в Австрия ще бъдат свързани с 5G през следващите няколко месеца.

Коментари по темата: „А1 Австрия излъчи 8К видео през 5G мрежа”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това е силно инвазивна система за масово наблюдение, която нахлува във всяка част от живота ни.

Коментар