Излизат две нови версии на Linux платформата Debian

Нови дистрибуции на Debian идват с редица подобрения (снимка: wiki.debian.org)

Разработчиците на Linux-базираната система с отворен код Debian пуснаха две големи версии наведнъж: Debian Buster 10.1 за текущата стабилна версия и Debian Stretch 9.10 за предишната.

Debian Buster 10.1 идва с над 150 актуализирани пакета, докато в Debian Stretch 9.10 са обновeни повече от 130 пакета. Ядрата на Linux също получават актуализации – съответно до версии 4.19.67 и 4.9.189.

Сред най-важните подобрения във версия 10 са корекциите в Cryptsetup и systemd, отстраняването на проблеми със сигурността в CUPS, със сривовете на GNOME обвивката при използване на GNOME-Bluetooth, както и със сривовете на e2fsprogs в 32-битовата версия.

В допълнение, новата дистрибуция поддържа Raspberry Pi Compute Module 3 и неговия софтуер. Направени са общо 102 актуализации за подобряване на стабилността и 34 актуализации за затваряне на пропуски и уязвимости.

В Debian 9 си заслужава да се отбележи премахването на пакетите pump (без надзор и с уязвимости) и teeworlds (несъвместими със съвременните сървърни операционни системи). Общо са направени 78 актуализации, които коригират проблемите със стабилността, както и 65 корекции за подобряване на сигурността.

Освен това скоро ще станат налични инсталационни дистрибуции за чиста инсталация, както и live и iso-hybrid с Debian 10. По този начин новата „десетка” може да се инсталира на „бойни” сървъри – първият „сервизен пакет” вече е наличен.

Даунлоуд: Debian

Коментар