Microsoft подкрепя НПО-тата със софтуер, обучение и услуги

Нови технологии на Microsoft ще подпомогнат организационно неправителствените организации (снимка: CCO Public Domain)

Безплатен софтуер, обучения за работа с него и съпътстващи облачни услуги предложи Microsoft за малките нестопански организации. Те могат да получат програмно осигуряване за до 10 служители наред с обучение и облачни системи в подкрепа на дигиталните проекти на съответните НПО.

По-голяма част от нестопанските организации по света са малки – имат под 10 служители. Често това са организации на местни общности. Посветени са на каузи като спасяване на човешки животи, осигуряване на подкрепа за образование в бедни райони, опазване на околната среда и дивата природа, доставка на храна на нуждаещи се и др. С две думи – малки организации, които нямат нито големи финансови ресурси, нито собствени ИТ отдели.

Според собствено проучване на Microsoft, 60 процента от НПО-тата нямат организационна дигитална политика за управление на киберсигурността, а 74 процента не предприемат критични стъпки в сферата на сигурността, за да гарантират, че имейл акаунтите им не са компрометирани.

Заради липсата на организационен и финансов ресурс и капацитет, много малки нестопански организации не могат да разчитат на съвременните инструменти за сътрудничество и оперативна ефективност. Използват се остарели технологии, сигурността е въпрос на добра воля, данните са уязвими.

За да могат подобни малки НПО да работат по-успешно и да изпълняват своите мисии, Microsoft обяви „тристепенен” подход, предлагайки най-новите облачни технологии, специфични за нестопанските цели технологични решения за подобряване на ефективността и въздействието и подкрепа за „цифровата грамотност”. Решенията включват:

Microsoft 365 Business за НПО. От днес фирмата предоставя до 10 дарени места от интегрираното облачно решение Microsoft 365 Business, което обединява Office 365 (вкл. настолните приложения на пакета Office), Windows Professional, подобрени и разширени възможности за сигурност и управление на устройствата. Това следва да помогне на нестопанските организации да работят безопасно и да развиват своите организации. НПО могат да получат допълнителни места за по 5 долара на човек на месец.

Център за цифрови умения на Microsoft за НПО. Центърът за цифрови умения, в партньорство с TechSoup, е платформа за обучения на едно място, която предлага курсове и обучения за работа със софтурни продукти и съдържание, които да помогнат на нестопанските организации да използват успешно технологиите, с които разполагат.

Инструментариум за нестопански операции на Microsoft: Наличен от 1 октомври, изключително чрез партньорите в сферата на облачните решения, инструментариумът с нестопанска цел, създаден на Power Platform, помага на малките организации с нестопанска цел да прилагат ефективни процеси за управление на проекти, за да намаляват разходите и да изграждат доверие у финансиращите. Това е готово решение, базирано на Power Platform и включващо PowerApps, Flow, облачно съхранение и Excel.

„Имайки дейности „в облака”, ние можем да се съсредоточим върху това, което правим най-добре – а това е да доставяме храна на нуждаещите се”, казва Дениз Пауъл, директор проекти и съоръжения в нестопанската организация „Храна на колела” в Грийнвил.

В така наречения Център за цифрови умения за НПО организациите могат да изпратят своите служители на 15 курса, съсредоточени върху основните инструменти за производителност на Microsoft – Teams, Word, Excel и PowerPoint. Всеки от тях има няколко нива, за да осигури подобряване на дигиталните умения и максимално добро използване на технологията.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар