DARPA иска да ускори 10 000 пъти програмирането

Законът на Мур губи своята актуалност, поради което се въвеждат все повече нови подходи за програмиране (снимка: CCO Public Domain)

Американската агенция за перспективни военни разработки DARPA започва проект за създаване на нов компилатор и стек от технологии в стремежа си да автоматизира процеса на разработване на високо-паралелен софтуер. Крайната цел е увеличаване на производителността на редица задачи с 10 000 пъти, съобщи HPCwire.com.

Законът на Мур губи своята актуалност, поради което се въвеждат все повече подходи за програмиране, които целят повишаване на ефективността на използване на хардуера, като същевременно намаляват разходите за писане на код. В този контекст DARPA стартира нов проект, насочен към максимизиране на ползите от масово-паралелните архитектури, като в същото време бъдат намалени необходимите усилия за писане на код.

Проектът PAPPA (Performant Automation of Parallel Program Assembly) цели да разработи нови подходи за програмиране, които позволяват на изследователите и разработчиците на приложения да създават ефективни програми за работа във високо-паралелни и хетерогенни системи.

С помощта на PAPPA, учените ще могат да създават високоефективни и лесно-преносими програми, без да разбират нюансите на паралелната архитектура и хардуера. Една от преследваните цели е създаване на нова технология за компилиране, която осигурява до 10 000 пъти увеличение на производителността на програмиране за масово-паралелни архитектури.

Подобни ефективни компилатори трябва да намалят бариерите пред внедряването на нови алгоритми за популярни компютърни платформи.

PAPPA също цели да преодолее пропуските в съвременните подходи за програмиране, които се мащабират до милиони процесорни ядра, но изискват много високо ниво на знания и компетентност, а това често води до продължителни и скъпи софтуерни проекти.

Проектът PAPPA трябва да опрости създаването на паралелни приложения за сложни многоядрени и многопроцесорни архитектури, включително за задачи като симулация на физически процеси в реално време.

Предвижда се PAPPA да използва специфични инструменти за програмиране като PyTorch и TensorFlow. Базирани на машинно обучение, те трябва да помогнат за автоматизиране на моделирането на изчислителните системи. Автоматизацията на паралелното програмиране е необходима също за задачи като разпределение на ресурсите и управление на паметта.

Изследователите на DARPA стигат до извода, че е необходим „напълно нов подход” за автоматизиране на паралелното програмиране. Една от възможностите би била точно моделиране и прогнозиране на производителността на компонентите в цялата компютърна платформа. Където е уместно, би могло да се използват инструменти за автоматизация, които не влияят толкова осезаемо на бюджета.

DARPA твърди, че усилията й ще се съсредоточат върху две области на приложение: физическо моделиране и обработка на данни в реално време. Първата ще включва приложения, които могат да изчислят, например, динамиката на флуидите в определена среда или прогноза за времето, както и алгоритми за работа със задачи във физиката на елементарните частици. Втората област ше обхване съвременни компютърни приложения, вкл. радарни и безжични комуникационни системи.

DARPA обяви проекта PAPPA на 3 септември и ще приема предложения от представители на индустрията в рамките на един месец – до 3 октомври 2019 г.

Коментари по темата: „DARPA иска да ускори 10 000 пъти програмирането”

добавете коментар...

  1. ха

    То хубаво и вярно коментирате, но тази тема тук е малко по за друго. Тази DARPA си е просто един проект, който е поръчан от хора, които нищо не разбират от програмиране (военните генерали). И вероятно изпълнението му ще е толкова на ниво, каквато е и поръчката. Но от друга страна ще бъдат усвоени едни пари и после ще се тръби колко хубава разработка имат американските военни.

  2. Станислав

    Нормално, в България това е една от много малкото професии, които дават някаква нормална заплата и вече и таксиджиите искат да стават програмисти.

  3. Само заплатите не могат да си оправдаят

    Преди 10г. програмите се пишеха кадърно оптимизирано и с същият темп с който се пишат и днес .Те обаче работеха 10 000 пъти по надеждно и бързо ,ефективно, безбъгови бяха и оптимизирани за паметта и процесите..Откакто навлезна Макдоналдс културата и всяко келеме стана програмист програмирането запече и отече. Да се джвака код безобразно и без смисъл и мозък това е достойнството на новото поколение безхаберници в програмирането.Не от всяко дърво става свирка обаче у нас всяко дърво вече е програмист.Драска и атлачва и в най добрият случай за елементарно приложение изяжда всички налични ресурси във всевъзможни процеси ,които куцото макдоналдско келеме е написало.

Коментар