Финтех стартъпи ще отнемат сериозни приходи на банките

Банките са изправени пред нарастваща конкуренция от стартиращи технологични компании (снимка: CCO Public Domain)

Световният разплащателен бизнес, който обхваща всичко – от картови плащания до парични преводи в чужбина, ще генерира около 1,5 трилиона долара през тази година, по данни на Accenture. Но на пазара се намесват нови играчи.

Сега банките доминират в сферата на плащанията, но до 2025 г., когато този пазар нарасне до 2 трилиона долара, банките могат да загубят 280 милиарда долара, или около 15% от общите приходи от плащания. И причината за това са алтернативните услуги, които вече набират популярност, отбелязва Ройтерс.

Банките са изправени пред нарастваща конкуренция от стартиращи технологични компании (финтех стартъпи) като калифорнийските доставчици на плащания Stripe и Square, както и PayPal и базираната в Лондон TransferWise, които предлагат на частни лица и малки предприятия валутни плащания с по-ниски такси.

Според Accenture, все повече плащания са мигновени, а това премахва необходимостта от кредитни карти, които генерират приходи за банките. Освен това все по-често плащанията се извършват директно към крайния продавач чрез нови технологии. Засилената конкуренция означава също намалени маржове и ускорена тенденция към безплатни плащания.

„Дигиталният бум означава, че банките трябва коренно да променят представите си за структурата на своите доходи”, казват от Accenture. „Каналите, които навремето донесоха милиарди долари на банките, ще престанат да съществуват”, предупреждават от компанията.

Коментари по темата: „Финтех стартъпи ще отнемат сериозни приходи на банките”

добавете коментар...

  1. Бангстери

    Хитро. Оставят ги в началото да се развият и събират инвестиции, изглеждайки, като алтернатива и в един момент ги поглъщат на готово вече напълно изградени.

  2. ха

    Всъщност самите банки подкрепят финтех стартъпите, защото е ясно, че по-нататък те имат намерение да ги купят. Отнемането на приходи от такси за плащане могат да се очакват от ИТ гигантите, а не от стартъпите. Всъщност и ИТ гигантите вероятно ще се опитат да купят много финтех стартъпи… Последните така или иначе няма да останат като независим опасен играч! В момента са някакъв фактор, защото изкуствено се стимулира развитието им уж като независими такива.

  3. Anonymous

    Къде ще се преместят банкстерите ?

Коментар