Бъдещите лунни астронавти ще носят оръжие

Първият полет на астронавти с кораба „Орел” е планиран за 2025 година (снимка: Роскоскомс)

Астронавтите, които ще бъдат изпратени на Луната с новия кораб „Орел”, ще носят със себе си и огнестрелно оръжие, съобщиха руски медии, позовавайки се на официално изявление от Роскосмос.

Държавната корпорация може да върне огнестрелното оръжие сред оборудването на космонавтите на новия транспортен кораб „Орел”, преди известен като „Федерацията”, който ще замени кораба „Съюз” и товарния „Прогрес”.

Формирането на състава на преносимия авариен запас за новото поколение пилотиран транспортен кораб ще бъде извършено на по-късен етап, след неговото създаване, уточняват от Роскосмос. Компанията обмисля възможността за връщане на огнестрелното оръжие в аварийния резерв.

Първият полет на астронавти с „Орел” е планиран за 2025 година. Една от целите на кораба е да изследва Луната и да кацне на нея. Когато летят до спътника на Земята, астронавтите ще имат оръжие със себе си, за всеки случай.

Сега в аварийния резерв на астронавтите няма пистолет. Но по-рано, още от полета на Юрий Гагарин космонавтите получаваха Макаров. След аварийното кацане на Алексей Леонов и Павел Беляев през 1965 г., когато трябваше да живеят в снежната тайга два дни, беше решено да се добави специален пистолет с три цеви към комплекта.

TP-82 бе създаден от оръжейници от Тула по искане на Леонов. Пистолетът е предназначен за защита от опасни животни, за лов и изстрелване на сигнални ракети. Космонавтите имаха на разположение такъв пистолет от 1986 до 2006 г.

От 2007 г. обаче астронавтите спряха да използват пистолета, тъй като изтече срокът на годност на специалните патрони, а производствената линия за нови беше затворена по това време. Освен това възникнаха определени законови затруднения с процедурата за доставка на огнестрелно оръжие в космодрума Байконур, който се намира в Казахстан.

Сега преносимият авариен резерв на „Съюз” включва радиостанция и аптечка, непромокаем кибрит, шевни принадлежности, надуваем сал, комплект риболовни принадлежности, фенерче, свирки, мачете, шест литра вода и шест комплекта храна за трима души, топлоизолационен костюм за всеки член на екипажа, както и хидрокостюм „Пъстърва” за задържане над водата.

Коментар