Нужно ли ни е ново поколение ERP

Ако ERP системите стъпят върху интелигентни механизми, способни да предвиждат, да анализират всички релевантни данни, бизнесът може да се развива много по-успешно и да е адекватен на пазара и търсенето (снимка: CCO Public Domain)

За мнозина от нас, които са над определена възраст, са добре познати старите хартиени карти – големи листове с подробни чертежи на градове и държави, всяка с размера на разгърнат таблоиден вестник. Да я сгънеш, след като си я разгънал, бе същинско изкуство. За много от младите хора това е непознато – смартфонът и GPS навигацията решават всички проблеми с придвижването.

Умните приложения днес дори знаят къде има задръствания, къде има ремонти – за да избегнем трудните участъци и да си спестим чакането в опашка. Според някои специалисти, същата революция трябва да се случи и при системите за управление на бизнеса – ERP. Щом любителското приложение за навигация „знае” кога къде има задръствания в реално време, то защо професионалната ERP система да не знае – и да помогне за по-доброто управление на ресурсите на фирмата?

Силата на новите технологии

Красотата зад еволюцията на картите е в използването на различна архитектура. Вече не боравим със статична хартия с размера на плакат – картите сега са дигитални, говорят ни, могат да ни слушат, разбират, съответно могат и да препоръчват алтернативи – интелигентно, почти като разумен човек.

Зад тази трансформация стои набор от стъпки на техническия прогрес – все по-добрата свързаност, все по-изпипаните геопространствени системи, прогнозните анализи, постоянното усъвършенстване на моделирането, елементите на изкуствен интелект и машинно самообучение, които могат да откриват тертипи и да прогнозират поведението.

Какво би станало, ако приложим всичко това в света на ERP системите? Подобно на навигационните системи от ново поколение, ERP системите трябва да позволяват все повече взаимодействие и сътрудничество, надминавайки отдавна записването и прехвърлянето на данни, отбелязва Forbes.

Днес, ако знаем, че пожарът в Амазонието може да засегне всички продукти на основата на дървесина и хартия, трябва да можем да реагираме навременно и адекватно. Трябва да имаме система, чрез която да можем да прогнозираме произтичащи промени във всичко, от разходите по веригата на доставките и наличието на суровини до ценовите стратегии и навременното отреагиране на потребителското търсене. Трябва да можем дори да сме в състояние да намерим алтернативни материали, за да избегнем увеличаването на цените.

Решение за големи и малки

Големите компании отдавна виждат стойност в този тип „наблюдателност”. Те формират цели отдели и отделят значителни ресурси, за да получат пазарно предимство чрез средствата на наблюдение на пазара, реагиране на конкретни събития и моделиране.

Малките и средните фирми нямат таква ресурси. Но с една адекватна ERP система биха могли да постигнат това – да са в крак с всички актуални събития навсякъде, където случващото се може да ги касае.

По-добър свят + конкурентно предимство

За повече от десетилетие управлението на трафика с помощта на интелигентни технологии подобри начина, по който планираме пътуванията си, помага ни да пестим гориво, да минимизираме времето за пътуване и да намалим разходите за ремонт на колата. Ако всичко продължава да се развива добре, следващите придобивки ще са още по-значими – автономни превозни средства, които ще могат сами да ни возят, докато ние сме съсредоточени в това да си вършим работата ефективно, вместо да се вторачваме в пътя.

Подобен сценарий може да се случи и при системите за управление на бизнеса. Ако стъпят върху интелигентни механизми, способни да предвиждат, да анализират всички релевантни данни, то ERP системите могат да направят така, че бизнес-организациите да се развиват много по-успешно и да са адекватни на пазра и търсенията на своите клиенти.

Такова развитие на технологията ще даде възможност на хората, бизнеса и индустрията да се адаптират бързо, да избегнат сътресенията възможно най-ефективно, да реализират пълния си потенциал и да вървят към своите цели по най-гладката налична пътека.

Коментар