Хиляди швейцарци протестират срещу 5G

Според критици на 5G, електромагнитното излъчване от новата технология представлява безпрецедентен риск за здравето и околната среда (снимка: CCO Public Domain)

Хиляди хора протестираха в швейцарската столица Берн в събота заради внедряването на 5G в цялата страна. Хората се боят, че новата безжична технология може да навреди на здравето им.

Протестиращите се събраха пред сградата на парламента в Швейцария с настояване да се спре изграждането на повече 5G антени. „Фактът, че толкова много хора се оказаха днес тук, е силен знак относно безконтролното въвеждане на 5G”, каза Тамлин Шиблер Улман, съпредседател на Frequencia – групата, която организира митинга.

Малкото княжество Монако стана първата държава в Европа, която през юли откри 5G мобилна телефонна мрежа, припомня TechXplore. Тя е базирана на технологията на китайската фирма Huawei, която в САЩ бе обявена за „риск за сигурността”.

Критиците в Швейцария обаче твърдят, че електромагнитното излъчване, което новата система създава, представлява безпрецедентен риск за здравето и околната среда в сравнение с предишните поколения мобилни технологии.

Онлайн петиции на граждани подтикнаха няколко швейцарски кантона – в Женева, Во, Фрибург и Нойшател – да отложат изграждането на новото поколение антени като предпазна мярка. Швейцарската федерация на лекарите (FMH) също призовава за предпазлив подход към новата технология.

Това не е всичко. Противниците на 5G се опитват да съберат необходимите 100 000 подписа, за да провокират референдум с цел налагане на мораториум върху технологията, докато рисковете й не бъдат оценени правилно.

Коментари по темата: „Хиляди швейцарци протестират срещу 5G”

добавете коментар...

  1. !

    Браво на швейцарците!

Коментар