Роботът-куче Spot е достъпен за покупки

Spot може да изкачва стълби и да се движи по неравен терен с лекота, но е доста малък, така че да се използва и на закрито (снимка: Boston Dynamics / YouTube)

Компанията за роботи Boston Dynamics обяви наличието на комерсиална версия на своя Spot. Роботът-куче е достъпен за покупки от сайта на разработчика чрез попълване на формуляр, но цената не е обявена публично, за всички посетители на уеб страницата.

През последните няколко години Spot привлече голямо обществено внимание чрез видеоклиповете, разпространявани от Boston Dynamics. Роботът не може да се купи на свободния пазар, а единствено с поръчка към компанията-разработчик. Определен брой екземпляри от Spot са доставени за тестване на медии.

Благодарение на монтираните на гърба на робота модули, компаниите ще могат да използват Spot за откриване на течове на метан и да картографират закрити помещения с помощта на лидар.

На своя уебсайт Boston Dynamics посочва като потенциални сфери за приложение на Spot обществената безопасност, нефтената и газовата промишленост, както и строителството. Роботът е в състояние да се изкачва по стълби и да се движи по неравен терен с лекота, но същевременно е доста малък, така че може да се използва и на закрито.

Spot се движи със скорост до 5,76 км/ч и е способен да работи до 90 минути без презареждане. Роботът-куче може да повдига товари с тегло до 14 кг и остава функционален в температурния диапазон от -20°C до 45°C.

Коментари по темата: „Роботът-куче Spot е достъпен за покупки”

добавете коментар...

  1. махобг

    ти пък колко време можеш да работиш непрекъснато?можеш ли да носиш 14 кг.толкова време

  2. Anonymous

    способен да работи до 90 минути
    и
    6 часа зареждане

Коментар