По-дългите статуси повишавали „качеството” в Twitter

Средното „качество” на разговорите в Twiter се е подобрило значително след като ограничението за броя на символите се повиши от 140 на 280 (снимка: CCO Public Domain)

Мнозина са на мнение, че промяната на лимита за дължината на съобщенията в Twitter – от 140 на 280 знака – е направила социалната мрежа „помийна яма”. Ако преди сайтът е бил изпълнен с безобидни съобщения за любими телевизионни предавания или събития, то сега често се превръщал в място за тормоз и скандали.

Оказва се обаче, че подобни внушения противоречат на истината. Изследователски екип от Университета в Пенсилвания, ръководен от професор Ифтак Лелкес, анализира туитове преди и след като социалната мрежа промени ограничението за символите в един пост. Учените стигат до извода, че средното „качество” на разговорите се е подобрило значително.

Изследователите откриват, че когато хората имат повече „пространство” за обяснение, общото ниво на дискурса става по-позитивно и умишлено, учтиво и гражданско, става ясно от публикация в phys.org.

Но в същото време ръководителят на изследователския екип Лелкес подчертава, че е твърде рано да се говори за широко използване на резултатите от проучването на неговия екип и за други социални мрежи.

Коментар